Процеса на създаване в модул „Портфолио“ на обучителната система Контипсо.

Процеса на създаване в модул „Портфолио“ на обучителната система Контипсо.

В част 1 представихме идеята "Как да си направите фотографско портфолио, с което да се гордеете".

Във тази втора част ще представим отговора на въпроса "Как се прави портфолио за фотограф?"

Най-лесният и най-бързият вариант е да създадете вашето фотографско портфолио чрез използване на безплатен шаблон от платформата на Contipso. Тя ви позволява да го изградите напред във времето, като запазвате всяка направена промяна. Във всеки един момент ще имате възможност да го редактирате, да добавяте или премахвате снимки и информация. Не се колебайте да запазите направените промени. Ако не ви харесат, много лесно може да ги промените отново и отново...

Безплатни шаблони за портфолио

Необходими са няколко лесни стъпки, за да изготвите вашето портфолио, с което да се гордеете:

 1. Влезте в модул „Портфолио“. Ако сте регистрирани в други модули на обучителната система – трябва просто да активирате модул „Портфолио“ от административния си панел. Ако не сте регистрирани направете го бързо от тук!

 2.  Изберете секцията "Създай портфолио".

 3. Имате възможност да изберете между един безплатен или няколко платени шаблона. Запознайте се предимствата и на двата варианта и изберете най-подходящата за вас. Първоначално можете да създавате вашето фотографско портфолио със статус „Чернова“. Така само вие ще имате достъп до него. После можете чрез „Управление“ да смените статуса на „Публичен“ и така всеки ще може да види вашето портфолио. Ако резултатът не ви харесва или искате да промените изцяло своето портфолио, можете да го изтриете и да започнете отново. Интересна възможност дава статуса „Публичен с код“. Така посетителите на вашето портфолио ще могат да го разглеждат само ако вие им предоставите своя код, който е валиден 24 часа. Останалите посетители ще виждат само вашето име и профилна снимка и ще могат да се свържат с вас само чрез системата за вътрешни съобщения. Така вие ще имате информация, че някой се интересува от вас и от подробности за вашето портфолио.

 4. В раздела „Обща информация“ може, ако желаете, да посочите своя телефон, електронна поща, уебсайт, връзки към ваши профили в социални мрежи, любим девиз и кратко представяне. Важно е тази секция да бъде актуална, защото така вашите потенциални клиенти могат да се свързват с вас. Не забравяйте и възможността да заключите вашето портфолио с код за достъп. Ще имате възможността да записвате всяка направена промяна в портфолио си.

 5. В раздел „Образование и допълнителна квалификация“ – можете да посочите вашето образование и допълнителните квалификации, които притежавате. Тази възможност ви позволява да прикачите дипломите и сертификатите, които имате и така да има доказателство за вашия професионализъм.

 6. Опит – ако желаете, може да изброите предишните си работодатели, длъжностите, които сте заемали, както и отговорностите, които сте имали.

 7. Чужди езици – тази част ви дава възможност да посочите чуждите езици, които владеете и тяхното ниво. Така демонстрирате и своя потенциал за работа с клиенти извън България.

  Регистрация в портфолио сайт

 8. Компютърна грамотност - можете да работите с Photoshop или друга програма за редактиране на снимки? Това би било много полезна информация за вашите бъдещи работодатели или клиенти. Не се колебайте да посочите програмите, с които боравите при обработването на снимки.

 9. В раздел „Създаване на категории за разработки“ – трябва да посочите името под което ще се визуализира вашата галерия. Може свободно да изберете тези категории – например „Корпоративна фотография“ „Сватбена фотография“, „Интериорна фотография“ или какво решите. Винаги можете да редактирате, добавите нови категории или изтриете ненужното. Този раздел ви дава гъвкавост на представянето и е задължителен, защото после ще трябва да изберете категория, когато качвате самите разработки.

 10. Разработки - най-важната част от вашето портфолио. Това всъщност е галерията, която ще привлече най-големия интерес на посетителите и за това тя се визуализира най-горе във вашето портфолио. Тук ще трябва да изберете дата на публикуване, име и категория към която принадлежат снимките. Имайте предвид, че минималният размер на вашите фотографии трябва да бъде 768 px височина и 1024 px широчина. Може да изберете между това да дадете линк към вашите снимки или директно да ги качите в системата. Добре е да дадете и кратко описание, защото посетителите обичат да четат истории за снимките. Запазете вашите данни. Винаги можете да се върнете назад и да редактирате.

 11. В раздел „Галерия“ – може да изберете миниум 5 снимки, които ще се визуализират в самото начало на вашето портфолио. Ако не сложите тук нищо, просто вашето портфолио ще започва с името ви и профилната снимка. Добре е да помислите какво точно ще публикувате тук, защото галерията е фокусна точка, която „заковава“ вниманието.


С тези лесни и бързи стъпки вие завършвате процеса по създаване на вашето портфолио. Естествено, по всяко време ще имате възможността да правите корекции, които смятате за необходими. Модулът „Портфолио“ на Контипсо ви предоставя възможност непрекъснато да обновявате както информация за вас, така и снимките, които искате да включите в портфолиото.

Готовото портфолио можете да изпращате с линк до вашите работодатели или клиенти или да подканите вашите приятели да го споделят в социалните мрежи. И най-важното – то остава в системата на Contipso и няма опасност да го изгубите.

Вижте примерното портфолио на фотографа Иван Иванов


Бонус съвет – избор на снимки
Най-трудната част от създаването на портфолио е избирането на снимки. Винаги у вас ще напира изкушението да изберете любимите си кадри, но фотографът не винаги е най-добрият съдия на собствената си работа, тъй като той взима под внимание настройката, усилията и редактирането, направени, за да създадат снимката.
Опитайте да получите помощ от човек, на чиято преценка имате доверие и смятате, че ще бъде безпристрастен. Най-добре е да включите във вашето портфолио между 20 и 30 снимки, но можете да започнете със 100 и постоянно да изключвате част от тях, докато не получите желаната колекция. Ако има кадър, в който виждате недостатъци или е извън фокус, не го включвайте. Много по-добре е да имате няколко перфектно направени снимки, отколкото голяма колекция от просто добри снимки.
Можете да се добиете още информация за създаването на портфолиото от статията „Как се прави портфолио в няколко лесни стъпки” в блога или да започнете веднага от тук.

Ако имате въпроси или предложения не се колебайте да ги споделите в коментарите под статията.
Успех в начинанието!

Тодор Миндиликов

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso