Как да си направите фотографско портфолио, с което да се гордеете

Как да си направите фотографско портфолио, с което да се гордеете

Част 1
Създаването на фотографско портфолио може да се окаже трудна задача. Мнозина от нас имат желание да направят такова, а някои дори стигат до събирането на нужните материали, но се притесняват, че работата им не е достатъчно добра и не знаят как да я представят в най-подходяща светлина. Създаването на портфолио от снимки може да бъде много полезна дейност, а следващите стъпки ще ви помогнат в процеса по изработването му.


Какво представлява портфолиото?
Фотографското портфолио е просто колекция от снимки. Погрешно схващане е, че тази колекция трябва да бъде "най-доброто" от цялата ви работа, която някога сте правили. Въпреки че това в някои случаи наистина може да бъде вярно, по-вероятно е портфолиото ви да бъде поредица от творби. В портфолио модула на обучителната система „Contipso” може да създадете категории на своите разработки. Това, например, могат да бъдат „продуктова фотография“, „интериорна фотография“, „портрети“ или каквото вие решите. В тези категории имате възможност да качите своите фотоси и да изберете най-добрия от тях, който да служи като визуализация на създадената от вас галерия.

Портфолио на педагог

За какво ви е портфолиото?
Преди всичко фотографското портфолио е доказателство. То е възможност да представите работата си, но първата стъпка е да осмислите целта на този инструмент. Помислете къде ще го използвате и как ще ви влезе в употреба. Ще го използвате ли на интервю за работа, или искате да покажете творбите си в галерия. А може би просто искате да съберете работата си, за да я представите пред обществото?
Каквато и да е причината, жизненоважно е да я имате предвид, когато създавате вашето портфолио. Интервюто за работа може да изисква от вас да покажете различни умения и техники. За тази цел би трябвало внимателно да подберете категориите, да формулирате общо име на разработките и да представите кратко описание на галерията.
Ако представяте своите творби може да изберете една обединяваща тема и в нея да разположите галериите. Тогава категориите ще бъдат заглавия на галериите. Например можете да изберете категория „Пейзажна фотография“ и да наименувате галериите като „Море“, „Плаж“, „В гората“, „Градски пейзажи“ или каквото вие решите спрямо съдържанието.

Вижте примерното портфолио образец на фотографа Иван Иванов

Коя ще е вашата аудитория?
След като сте се ориентирали за намеренията за вашето портфолио, трябва да разгледате аудиторията, която искате да достигнете. Помислете хубаво каква реакция искате да предизвикате у нея - искате ли да са доволни, изненадани, шокирани? Не всеки ще иска да види любимия ви пейзаж или снимки с широко приложение, които се показват ден след ден, така че е най-добре да се постараете вашите снимки да изпъкват, за да получите желаната реакция.
На хартия или дигитално портфолио?
Да, възможно е да подготвите своето портфолио и на хартия. Можете да направите и фото книга. Преди да вземете решение помислете върху няколко въпроса: „Как ще разпространявате своето хартиено фотографско портфолио?“, „Какъв ще бъде неговия обем?“, „Колко често и как ще го обновявате?“, „Какъв е ефектът върху природата?“, „Къде и как ще съхранява вашият потенциален клиент всички хартиени портфолиа?“ и „Колко би струвало едно хартиено фотографско портфолио?“.
Работещата алтернатива е създаване на дигитално фотографско портфолио. То позволява да качите снимките в цифров формат и е достъпно 24/7/365 за преглед, редакция или обновяване. Ще имате възможност да изпращате линк към потенциални работодатели и това прави дигиталният вариант изключително удобен. Има обаче един съществен проблем - повечето платформи за създаване на портфолио онлайн изискват еднократно заплащане или месечен абонамент. Решението - портфолио сайта ви дава безплатна възможност в няколко лесни стъпки да създадете портфолио, с което наистина да се гордеете.

Регистрирайте се още сега тук!

Използването на онлайн портфолио ще ви даде възможност бързо и лесно да изпращате вашето представяне на потенциални работодатели и клиенти. Спестете време и усилия с нашата платформа, за да получите резултатите, които очаквате.

 

Част 2: Процес на създаване в модул „Портфолио“ на обучителната система Контипсо.

Тодор Миндиликов

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso