Как се прави портфолио в няколко лесни стъпки

Как се прави портфолио в няколко лесни стъпки

Нека да започнем с въпроса какво всъщност означава думата „портфолио“. Тази чуждица бързо навлезе в българския език и все повече се налага. Голяма част от работодателите вече изискват портфолио от кандидатите, като доказателство за техните професионални умения. Портфолиото (на италиански: portfolio - 'портфейл, папка за документи')представлява предварително събрани образци от материали – предмети, документи, видео представяния, фотографии, аудио, описание на проекти, презентации, програми, услуги, стоки и т.н. Този портфейл дава представа на разглеждащия какви умения имате, какви услуги или стоки предлагате. Портфолиото служи и като доказателство за вашите умения. То може да се използва в разнообразен контекст. В някои съвременни учебни заведения започват да изграждат портфолио на дете още в детската градина. Има портфолио на детски учител, портфолио на ученика. Възможно е да срещнете и портфолио на архитекта, фотографа, графичния дизайнер. Съществуват и редица организационни форми на портфолио – на стоки, услуги, търговски марки, сертификати, разрешителни и т.н. Мнозина търсят готови модели, образец или примерно портфолио, но копирането на „сламката“ няма как да отрази вашата уникалност, с която да впечатлите своя потенциален клиент или работодател, и да се отличите от останалите колеги в бранша. По-добрият подход е да приложите добрите практики и принципи в тази статия, за да изготвите сами портфолио и да изградите свое уникално, привличащо внимание представяне. Ако сте например графичен дизайнер, едно онлайн портфолио може да ви помогне да привлечете нови клиенти или да ви помогне да намерите мечтаната работа. Публикуването на завладяващи примери за вашата работа със сигурност ще разшири значително професионалните ви възможности. Мисля, че няма нужда повече да мотивирам необходимостта от портфолио. Това е – трябва да го има!

 

Да започнем с въпросите, които следва да си зададем, преди да пристъпим към изграждане на портфолио:

  • За кого е предназначено?
  • Какви елементи или примери да включа в портфолиото си?
  • Как ще опиша всеки елемент в него?
  • Как и къде ще го публикувам (ако сте взели решение да направите онлайн портфолио) или какви носители ще ползвам (ако сте взели решение да използвате хартиен вариант или дигитално портфолио на различни носители - CD, DVD, брендирана флаш памет, дигитална визитна картичка)?
  • Как да оптимизирам (от гледна точка на целевата аудитория) портфолиото, за да бъде удобно, атрактивно и приятно за четене или разглеждане?
  • Как да насърча/мотивирам гледащите или четящите да предприемат действие, след като се запознаят с портфолиото ми?
  • Как е най-добре потенциалните клиенти или работодатели да се свържат с мен?

И така, след като имате задоволителни отговори на въпросите по-горе, може да пристъпите към създаване на собствено портфолио.

Стъпка 1: Примерно портфолио
Разгледайте примери на ваши колеги. Не е нужно да копирате. Просто вижте какво е направено до момента – какви са плюсовете и какви минусите. След това преценете можете ли да добавите още нещо. Не забравяйте, че едно често срещано оплакване от страна на работодатели и клиенти е „непълно портфолио“. А кое е пълно? По всяка вероятност оценяващите се ориентират по това, което им е предоставено от вашите колеги. Примери може да видите и в модул "Портфолио", който е част от обучителната екосистема Contipso Learning

Стъпка 2: Съдържание на портфолиото
Когато става въпрос за избор на елементи в едно портфолио, по-добре качеството да надделее над количеството. Няма нужда да качвате всеки файл, който имате. Портфолиото е вашата витрина и за това поставете най-доброто, което имате. Плюсът на дигиталното портфолио е, че можете бързо да преаранжирате своята витрина. Опитайте се да включите разнообразни проекти, които да дават представа за вашите възможности и капацитет. Не на последно място - не забравяйте да поискате разрешение от вашите клиенти за ползването на изработеното за тях във вашето портфолио. Ако сте в началото на кариерата, винаги можете да използвате курсови проекти или такива, безплатно направени за неправителствени организации или обществени каузи. Не забравяйте силата на поговорката: „За лудо работи, за лудо не стой“.

Примерни портфолиа

Стъпка 3: Разкажете история за всеки елемент
Хората обичат да слушат или четат истории. Постарайте се да имате история за всичко, което сте представили. Ако разкажете какви са били целите, през какви стъпки сте преминали, какъв е бил крайният резултат, ще дадете контекста на проекта и ще позволите на четящите да се запознаят по-добре с вас и рабата ви. Можете да използвате формулата СЗДРСитуация (контекст на проекта); Задача/цел; Действия (които вие сте предприели – вашата роля, сами ли го правихте, или в екип, процесът, през,който преминахте); Резултат (индикаторите за успех, ползи за възложителя, това, което представяте в портфолиото). Ако успеете да прибавите и честна препоръка  (референция с контактна информация, за да може да бъде проверена достоверността от възложителите), ще можете да дадете доста пълна картина на вашите знания и умения.

Стъпка 4: Канал за дистрибуция на портфолиото
Вече имате страхотно портфолио - поздравления! Сега въпросът е как до го разпространите и да го направите лесно и приятно за четене. Това най-често става чрез уеб платформа. Нейният избор зависи от нивото ви на технически умения. Може да използвате готови такива платформи, блогове или да създадете свой собствен сайт. Можете да използвате готовите и безплатни шаблони в модул "Портфолио", а ако искате да бъдете уникални - да изработите свой собствен подход. Отново напомням за важността хората да могат лесно да се свързват с вас и вие да можете да получавате обратна връзка.

Стъпка 5: Обновяване и популяризиране
Дори и най-добре разработеното и атрактивно портфолио се нуждае от подобрения. Светът се променя, изискванията се променят, трупате опит и това следва да бъде отразено в портфолиото ви. Нали не очаквате някой да вземе решение на база ваша работа от далечната вече 2001 година? Намерете общности /форуми или социални групи като Фрийлансъри (Свободни професии)/, чрез които можете да популяризирате работата си. Чрез тези общности можете да търсите и обратна връзка от други експерти и потенциални клиенти, която да ви помогне да развиете своето портфолио. Разбира се, не пренебрегвайте и най-стария и надежден метод за реклама – от уста на уста. Разкажете на своите настоящи и „бивши“ клиенти за новото си портфолио и нека знаят, че участват в него, могат да разпространяват информацията или пък да получат награда от вас за доведен нов клиент (ако сте предвидили такава). Това не ви прави досадник – просто сте добър професионалист и търсите нови възможности и в това няма нищо лошо. 

Стъпка 6: Възползвайте се от труда си
След като сте създали, разпространили и обновили своето уникално портфолио, е крайно време да се възползвате от него. Може да използвате портфолиото си при всяко кандидатстване за работа или подаване на оферта. Така потенциалните работодатели или клиенти ще имат доказателства за вашите умения. В обявите, насочени към хората със свободни професии в магазина на Контипсо, често изискване е наличие на портфолио. Тъй като модул „Портфолио“ и модул „Магазин“ са обвързвани, насочването към вашето портфолио става буквално с един клик. И не само това. Ако имате качени продукти в модул „Магазин“, в портфолиото ви се появява банер с надпис „Вижте авторските творби в Contipso market“, който води потребителя, харесал вашето творчество, директно в магазина с приложен филтър. Така потребителят вижда всички ваши продукти за продажба. След като човек е харесал портфолиото ви и вижда всички ваши продукти на едно място, значително се увеличава възможността за покупка. 

 

В заключение
Да припомним какво не е портфолиото: то не е музей на всички ваши минали проекти и не е скицник с набързо нахвърляни нови идеи. Портфолиото е инструмент. Този инструмент увеличава възможностите ви да намерите по-добра реализация или да се включите в нови проекти, които да доведат до повече пари. За работодателите и клиентите вашето портфолио е доказателство, че сте професионалист, който може да създава красиви и иновативни неща и може да подпомогне другите да постигнат своите бизнес цели. Колкото по-рано започнете да изграждате портфолио и да мислите за него като инструмент, толкова по-бързо и лесно ще достигнете целите си. 

Успех в начинанието!

Тодор Миндиликов

Калоян Панов 06.01.2020 11:26

Полезен материал - поне за начало :)

Емилия Лазарова 16.02.2020 12:52

Как да свалим вече готовото учителско портфолио?

Страхил Страхилов 24.01.2023 13:10

Здравейте! Аз съм учител по практика и съм начинаещ, за първи път ще си правя портфолио. Моля помогнете ми! Моля да ми изпратите примерен вариант!


Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso