Образец на мотивационно писмо

Образец на мотивационно писмо

Подали сте своята молба за напускане. И сега писането на отлично мотивационно писмо за кандидатстване за работа може да се окаже сериозно предизвикателство. Ето защо подготвихме шаблон, който може да ви помогне, когато си задавете въпроса „Как да напиша, правилното мотивационно писмо?“

Преди да пристъпите към писането на мотивационно писмо не забравяйте да съобразите няколко фактора:

 1. Имате не повече от 20-30 секунди, за да привлечете вниманието на бъдещия работодател;
 2. Постарайте се да бъдете оригинални и да придадете динамика на своето мотивационно писмо;
 3. Изразявайте се кратко и точно – максимум една страница;
 4. Създайте мотивационно писмо за конкретната позиция, за която кандидатствате – общите писма създават усещането за неангажираност и личи, че сте изпратили десетки такива, сменяйки само името на позицията и фирмата.

Най-важното, което следва да включите в своето мотивационно писмо:

 1. Вашето име и данни за контакт (телефон, електронна поща и забравете за GDPR-а, хората трябва да имат „под ръка“ начин да се свържат с вас);
 2. Името на организацията, в която кандидатствате (добре е да има и адреса);
 3. Дата, на която е създадено мотивационното писмо;
 4. Източник и дата на обявата за работа (може и референтен номер);
 5. Обкръжение – Уважаеми господине/ госпожо, а още по-добре ако имате името на човека;
 6. Съдържание (това ще бъде обяснено с повече подробности и пример за изтегляне по-долу);
 7. Заключение и
 8. Подпис.

Как да структурирате съдържанието на мотивационното писмо

 

Има два основни начина за подредба:

 1. В три параграфа
 • Въведение
 • Съдържание
 • Заключение
 1. В три до седем кратки параграфа, в които сбито представяте важна информация относно позицията, за която кандидатствате. Ако изберете този начин - не включвайте повече от две/три изречения в параграф.

За да увеличите шанса да бъде прочетено мотивационното писмо и да бъде обърнато внимание на вашата кандидатура, в следствие на което да бъдете поканени на интервю – можете да се придържате към следните стъпки:

 

Стъпка 1: Дефинирайте проблема

Запознайте се с информацията, която ви е достъпна и касае организацията, в която кандидатствате. Проверете актуалните новини и поговорете с познати, които знаят нещо за тази организация. Покажете в първата част, че сте наясно с предизвикателствата, пред които е изправена организацията. Внимавайте да не изпаднете в прекалени подробности.

 

Стъпка 2: Предложете решение

Помислете за всички умения, постижения, образование и въобще компетенции, които могат да бъдат от полза на организацията. Фокусирайте върху това как вашите компетенции могат да бъдат от ползва за справяне с предизвикателствата. Не забравяйте да вплетете в тази част и вашите мотиви за кандидатстване.

 

Стъпка 3: Демонстрирайте увереност

Демонстрирайки своя потенциал, не прекалявайте. Демонстрацията следва да е основана на стаж и реални качества, а не голи обещания и хвалебствия. На евентуалното интервю ще трябва да можете да защитите написаното. Още веднъж комуникирайте ключовите си умения и голям интерес към позицията и организацията, в която кандидатствате.

 

Като полагате усилия в оформянето и написването на мотивационно писмо, вече демонстрирате на практика своята мотивация, качества и трудолюбие.

Мотивационното писмо, което можете да намерите по-долу (или да изтеглите шаблона) служи като пример за вдъхновение. Не забравяйте, че трябва да бъдете креативни и оригинални, за да привлечете внимание и интерес.

Примерът е с Петър Петров, който познавате от статията „Как да напишем препоръка?“

 

 

 

 

Петър Петров

Регионален мениджър продажби

03/12/2018г.

 

Petar_petrov@abvg.bg

 

0888 12 34 56

 

https://www.linkedin.com/in/petar-petrov-ab956b3a/

 

Гр. София, кв. Надежда, Бл. 252, вх. А, ет.3, ап. 53

 

Уважаеми Г-н Георгиев,

 

Проявявам голям интерес към позицията „Търговски директор“ в „Моя избор“ ООД,  обявена в https://www.zaplata.bg/sofia/487874/targovski-direktor/ от дата: 25/11/2018 г.

От известно време следя развитието на „Моя избор“ ООД и от сайта (http://www. My_choice.bg) виждам, че планирате пускането на нова продуктова група.

Четиригодишния ми конкретен опит в тази продуктова група, съчетан с опита на регионален мениджър продажби и чудесните пазарни перспективи, (очакван растеж от 23% процента за 2019г.) ме карат да мисля, че бихме могли да изградим обогатяващо партньорство и за двете страни.

Уникалният опит и умения, които придобих в предишната ми работа (подробности можете да видите в приложената автобиография) могат да ви бъдат от полза при:

 1. Повишаване на продажбите в размер на 10-15% на годишна база
 2. Създаване на креативни реклами в социалните медии
 3. Подобряване на съществуващата търговска стратегия с добавяне на три съпътстващи нови продукта, които ще улеснят кръстосаните продажби
 4. Добавяне на нов допълващ продукт, който да улесни up selling процеса
 5. Анализ на актуалните клиентски потребности, което да доведе до въвеждането на поне пет нови продукта за продажба
 6. Подобряване на клиентското обслужване чрез въвеждане на стандарт за качествено посрещане, обслужване и изпращане на клиенти
 7. Повишаване на мотивацията на търговския екип чрез въвеждане на хибридна система за стимулиране на продажбите

В допълнение, опитът ми на съседни на България пазари може да бъде от полза, ако решите да разширите полето на продажби.

Създаването на креативни рекламни кампании с нулев бюджет в социалните мрежи е дейност, в която придобих голям опит и имам силна мотивация да продължа развитието в тази област.

Управлението на търговски екипи и работата с ключови клиенти е другата област, в която имам известен опит и силно желание да се развивам. Достигнатите резултати показват, че успешно се справям. Натрупаният стаж и компетенции ми спомагат за постигане на организационните цели. Това е видно и от приложената препоръка от предишния работодател Г-н Иван Иванов,  Директор продажби в „АБВГ“ ООД.

Успешен съм в работата в сложни ситуации и вземам адекватни решения в дефицит от време и информация. С удоволствие обменям положителен опит, идеи и знания с членовете на екипа. Иска ми се да споделя още относно моята мотивация и компетенции по време на предстоящото интервю.

 

Ще се свържа с вас на 06/12/2018г., за да уговорим  среща в подходящо за двете страни време.

 

Гр. София

03/12/2018г.

С уважение, ……………………………….

                             Петър Петров

    

 Мотивационно писмо - motivatsionno pismo shablon.docx

Тодор Миндиликов

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso