Заявление за работа образец (+ съвети)

Заявление за работа образец (+ съвети)

Успешно преминахте през процеса на търсене на работа. Часове наред пред компютъра усъвършенствахте Вашата автобиография, писахте мотивационни писма и създадохте своето портфолио. Събрахте препоръки от предишния работодател и се подготвяхте за интервю. Кандидатствахте за работа, спечелихте надпреварата и получихте оферта за работа, която приехте. В нея пише, че е необходимо да предоставите заявление (молба е вече остаряло) за работа (заявление за назначаване – ако сте на път да станете държавен служител).

Заявлението за встъпване в длъжност не е описано като понятие в Кодекса на труда и изглежда не е задължителен документ. Затова и няма стандартна бланка или шаблон. Често пъти от Вас се очаква да напишете такова заявление за започване на работа, защото понякога се изисква при проверка от Инспекцията по труда. Работодателите се предпазват и превантивно изискват това заявление, за да избегнат бъдещи проблеми. По-долу ще предоставим едни вариант (съобразен с GDPR), който може да послужи като шаблон на „Заявление за назначаване на работа“, но Вие можете да го променяте както намерите за добре. В допълнение ще препоръчаме и няколко неща, за да бъде успешен Вашия първи работен ден.

            Утвърдил: 

                     Изпълнителен директор ..........................

З А Я В Л Е Н И Е

за назначаване

 

От................................................

 

Уважаеми Г-н Изпълнителен Директор,

 

Моля    да   бъда   назначен/а   в     „……………………………..“ ООД,   на  длъжност

......................................................., считано от.....................................год.

 

 

С уважение :.............................................

/..................................../

Пряк ръководител ………………………….

 

Като допълнение в заявлението за назначаване може да посочите и датата, от която бихте желали да започнете работа. Може да посочите и документи, които прилагате като:

 • Трудова книжка
 • Препоръка или препоръки от предишен работодател
 • Портфолио (електронно)
 • Свидетелство за съдимост
 • Сертификати за завършени курсове
 • Дипломи и свидетелства
 • Служебни бележки
 • Медицинско свидетелство


В зависимост от длъжността може да се изискват и други документи за започване на работа.

В края на статията можете да изтеглите и word образец на заявление за работа.

Ето и няколко препоръки, с които да се съобразите във Вашия първи ден на новата работа:

 1. Отпуснете се – наспете се добре и се заредете с положителни емоции – нали не искате първото впечатление от вас да бъде, че сте един изморен и намусен човек.

 2. Подгответе си предварително въпроси – не прекалявайте ще имате достатъчно време – само няколко ключови, за да изглеждате подготвен и мотивиран.

 3. Подгответе си кратко представяне – в рамките на тридесет секунди до минута да можете да разкажете кой сте Вие, с какво сте се занимавали преди, какво ще правите  – вероятно много ваши нови колеги ще Ви попитат.

 4. Отидете по-рано – ако не сте имали възможност да засечете времето, за което отивате до новата работа – отидете поне петнадесет двадесет минути по-рано.

 5. Ориентирайте се в социалната структура – на новото работно място е важно да имате ориентация не само в служебната стълбица, но и в неформалните взаимоотношения – оглеждайте се и се ослушвайте „кой кой е“ е реално.

 6. Усмихнете се – разбираемо е да сте притеснен на ново място с десетки нови хора – просто се усмихвайте това предизвиква усмивка и в другите.

 7. Облечете се подходящо – добре е да попитате дали има дрес код в организацията и се съобразете с него.

 8. Първият обяд – обичайно програмата за първи работен ден включва обяд с шефа или колеги – подгответе си теми за социални разговори и не се опитвайте да доминирате или да блестите с остроумие или знания.

 9. Не се престаравайте – желанието да се представите блестящо в първия момент, може да ви отведе в грешна посока – постепенното натрупване на професионален авторитет и уважение е за предпочитане.

Успех в начинанието!

Образец на заявление за работа в Word: molba za rabota obrazets.docx

Ивайло Благоев

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso