Създаване на обучително съдържание

Как да създадем аудио урок, учебен обект, лекция или аудио книга

Защо хората слушат обучителни аудио книги?

В последно време се вдига все повече шум около аудиокнигите и с основание. Слушането на една добра обучителна аудио книга има три основни предимства:

В съвременното ежедневие най-ценният ресурс остава нашето време. Именно заради това все повече хора се образоват и развличат с аудиокниги, докато същевременно извършват допълнителни задачи или работа. Аудиокнигите имат три фундаментални предимства:

  • Хората могат да „четат“, когато ръцете им са заети
  • Могат да използват пълноценно времето за пътуване или в рутинни домашни или служебни ангажименти
  • Когато хората имат временен или постоянен проблем с очите – аудио книгите са незаменим ресурс за поддържане или повишаване на знанията

 

Как се прави страхотна аудио книга с учебно съдържание?

  1. Какъв екип ми трябва?

За да се произведе един аудио урок, лекция или книга са необходими няколко роли. Зависи от целите, но можете сами да изработите аудио материала или да ангажирате цял екип за създаването му.

На първо място идва продуцентът на аудио материала. Основният ангажимент е цялостното организиране на процеса на създаване на аудио книгата. Преговори с автори на учебно съдържание, уреждане на авторските права, наемане на човек или хора, които ще четат материала, организиране на записа в звукозаписно студио, обработката и монтажа на аудио материала, проверка на резултата и маркетинга на дигиталния продукт. Негова отговорност е да изработи и координира стратегията за запис на аудио материала. Ако е необходимо продуцентът ще се занимава и с регистрацията на ISBN (International Standard Book Number). Това номериране идентифицира и аудио книгите. Повече информация можете да получите в националната агенция за ISBN.

На второ място идват гласовите актьори, познати още като озвучаващи, дублиращи или войс актьори. В Уикипедия има цяла категория „Български озвучаващи актьори“.  Тяхната задача е да четат на глас. Обикновено, първо се запознават с учебния материал и получават инструкции, коя част е важна. Когато нямате удебеляване или подчертаване на текст само паравербалните елементи дават идея на слушащия къде е акцента в учебния аудио материал. Какво може да направи един гениален войс актьор можете да видите в изпълнението на Петър Байков - ТУК

Третата роля е на човека или екипа, който записва аудиото – звукооператорът, който прави физическия запис. Независимо дали ще записвате в студио или в домашни условия ви трябва човек или експертиза, как да позиционирате микрофона и да изолирате страничните шумове, за да направите максимално чист запис. В екипа могат да се включат звукови дизайнери, звукорежисьори или звукови редактори, в зависимост от сложността на аудио материала.

Идва ред на монтажа. Ролята на монтажиста е да добави шапките на аудиото, фонова музика, да изчисти и изравни записа, да премахне грешките и да предаде завършен вид на аудио материала.

Петата роля, тази на редактора, има ключово значение за качеството на дигиталния продукт. Този човек проверява дали аудио продукта отговаря на писмения текст. Ако е необходимо гласовите актьори се връщат в студиото и правят съответните корекции.

 

  1. Колко време отнема записването на една аудио лекция или урок?

Зависи! Зависи от обема на материала. Един от най-бързите начини да изчислите предварително времето е да съобразите типовете четене. За една минута с бързо четене ще прочетете 160-180 думи, при средно 120-130 думи, а при бавно около 100 думи. Можете да използвате някои от онлайн софтуерите за проверка на продължителността на четене като „Read-o-meter”. Разбира се, това са груби изчисления. Ако използвате един опитен озвучаващ актьор отделете 4 – 5 дена за запис на една книга. Грубите изчисления показват, че за един час готов записан аудио обучителен материал са необходими между 6 и 8 часа работа общо, което разбира се не включва подготовката на текста.

 

  1. Мога ли сам да си подготвя аудио материала?

Можете! Звучи трудно, но всъщност не е. Зависи от задачите и целите, които си поставяте с този аудио урок. Съвсем спокойно можете сами да си подготвите своя текст и да запишете аудиото чрез микрофон. После можете да обработите записа чрез някои от безплатните софтуери за работа с аудио като Audacity, който можете да свалите от ТУК. Доста често, за да се направи един аудио урок по-интересен се използва подхода тип „интервю с експерт“. Това разбира се усложнява процеса, защото изисква два микрофона и повече обработка, но е напълно възможно да се създаде и в не толкова професионална среда.

 

  1. Как мога да разпространя готовия аудио урок?

Има много и различни начини за разпространение. Можете да запишете вашата готова аудио книга на CD или DVD и в този формат да я разпространите. Възможни са и разнообразни онлайн варианти като аудиостатии, подкаст или файл за изтегляне към статия в блог. Ако сте подготвили обучителен материал под формата на аудио лекция, урок или учебен обект – Контипсо маркет ви предоставя възможността да публикувате безплатно или да изкарате пари от вашия труд. Контипсо маркет позволява да монетаризирате вашите знания и умения под формата на разнообразни дигитални продукти. Освен аудио можете да публикувате и видео, графични елементи, шаблони, отделни обучителни обекти или цели обучения.

 

 

 

Всички изследвания посочват, че използването на аудио уроци или аудио учебни обекти ще се увеличава. Определено аудио елементите имат своето място в света на дистанционното електронно обучение.

Ако имате допълнителни въпроси, моля не се колебайте да ги зададете в коментарите под статията. Успех в начинанието!

Аудио файлът е озвучен с гласа на Тодор Георгиев

Тодор Миндиликов

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso