Създаване на обучително съдържание

Как да създадем онлайн обучителен курс в няколко лесни стъпки?

Как да създадем онлайн обучителен курс в няколко лесни стъпки?

Един от съвременните методи за обучение както на ученици, така и на фирмени служители и възрастни е именно чрез онлайн курсове и онлайн обучителни материали. Множеството предимства, сред които времето и разходите, са само част от причините формални и неформални организации да правят своеобразен преход от конвенционално към онлайн обучение.


За да може обаче един онлайн обучителен курс да бъде ефективен и полезен, следва да бъде изграден според няколко фундаментални принципа, които ви представяме в 6 лесни стъпки.

Готови шаблони

 

Независимо дали ще ползвате курса за формално обучение или за обучението на вашите служители, можете да го направите лесно, удобно и най-вече ефективно за обучаемите. За да създадете курс за електронно обучение не е необходимо да бъдете дизайнер, програмист или да имате предишен опит. В тази статия ще се запознаете със стъпките по изграждането на един онлайн курс, които ще помогнат на вашите обучаеми да постигнат своите цели и задачи.

1. Избор на подходящ инструмент за създаваме на електронно обучение.
Инструментът за създаване на електронно обучение играе основна роля при създаването на вашия обучителен курс. Ето защо е толкова важно да изберете най-добрия инструмент, който ви предлага функциите от които се нуждаете. Преценете уменията и способностите си, както и тези на вашия екип, за да намерите най-добрия вариант за вас. В идеалния случай ще искате инструмент за създаване на електронно обучение, които ви предлага идеалната комбинация от гъвкавост и лекота на използване. Ако искате да се възползвате изцяло от възможностите на един Authoring Tool (Инструмент за създаване на електронно съдържание) , тогава изберете такъв, който съдържа предварително направени шаблони или разполага с библиотека от готови модели и елементи.

2. Предварително проучване на аудиторията – потребностите на обучаемите
Един от най-важните признаци вашият онлайн курс да бъде успешен, е той да бъде създаден за правилната аудитория. Необходимо е предварително да направите оценка и анализ на аудиторията или темата, за които създавате обучително съдържание. Ако е възможно, включете помощта на експерт по въпросите, за да получите представа какво съдържание следва да бъде включено.


3. Използване на шаблони и обучителни елементи – Създаване на нови или ползване на готови
Съществуват редица инструменти и сайтове за електронно обучение, които ви дават достъп до шаблони за оформление на страниците, които можете да използвате в своя дизайн на курса. Вместо да се налага да създавате цялото оформление от самото начало, можете да се възползвате от тези шаблони и значително да намалите времето си за разработване на обучително съдържание. Някои от шаблоните могат дори да бъдат персонализирани и да се брандират допълнително. Това дава на по-малко опитните експерти в сферата на електронното обучение възможността да произвеждат свои собствени курсове за електронно обучение без детайлни познания по програмиране или дизайн. Тук Ви показваме как безплатните и платени шаблони от Contipso Market биха направили дизайна на вашия курс професионален и интуитивен.

Пример: Имате за цел да изградите инфографика от типа времева линия. Ще трябва да отделите много време за две неща: 1. Проучване и анализ и 2. Дизайн на инфографиката. Няма как да избегнете първата част, обаче можете значително да спестите от втората част като използвате този или подобен шаблон за своята презентация или електронно дистанционно обучение.

Шаблон на времева линия

В Контипсо Маркет можете да намерите още много шаблони за инфографики представени по тип: времеви графики, блок-схеми, диаграми от различен вид и много други.

Разгледайте различни видове шаблони за вдъхновение!


4. Избор на облачна система за управление на обучението.
Едно от най-невероятните неща, които превръщат онлайн обучителния курс в напълно професионално обучение са възможностите, които съвременния технологичен свят предоставя, за да може то да бъде потребявано от ползвателите. Чрез облачните системи за управление на обучението вие ще можете сами да определите как да бъде използван вашия курс, както и да анализирате вашите обучаеми, техния прогрес и постижения. Съществуват множество LMS системи (Системи за управлението на обучението и знанието), с различни такси за ползване и възможен брой обучаеми. Възможностите на всяка също се различават, като добър вариант е да изберете такава, която позволява интеграция или възможност да добавяте различни типове файлове, които лесно да взаимодействат помежду си, както и да преглеждате обучителния си курс в повече от един формат.


5. Вграждане и добавяне на мултимедия и ресурси.
Ако нямате необходимите инструменти или умения, за да създадете мултимедийни елементи самостоятелно, можете просто да вградите връзки към видеоклипове, презентации и всякакви други онлайн ресурси директно в курса си за електронно обучение. Това дава възможност на вашите учащи се да имат бърз достъп до информация, без да се налага да търсите в мрежата за мултимедия, която е свързана със съдържанието Ви. Освен това, аудио и видео елементите правят обучителния курс по-професионален и интуитивен.


6. Просто и ясно съдържание - видео, аудио и графични елементи.
Възможностите за създаване на интерактивно онлайн обучение са почти неограничени – Игровизации, Подкасти, Викторини. Но не винаги вашият курс трябва да съдържа от всеки тип обучителен ресурс. Вместо това просто представете съдържанието просто и ясно, за постигане целите на самия курс.
Ако знаете как да създадете и внедрите разширени сценарии и симулации за електронно обучение, тогава не се колебайте да ги включите. Не се чувствайте обаче така, сякаш сте длъжни да го направите. Свеждайки до минимум видео, аудио и графични елементи, вие не само правите процеса на проектиране и разработка по-малко стресиращ, но поддържате фокуса на курса върху това, което е наистина важно. Концентрирайте се върху самото съдържание и се уверете, че всеки елемент, който включвате, служи на основните цели на обучението. Редуцирайте дългите текстови блокове и ги разбивайте на подточки или удебелени подзаглавия, за да избегнете когнитивно претоварване.

Имайки предвид тези 6 основни принципа при създаването на онлайн обучителен курс, Вие бихте могли наистина лесно и бързо да създадете смислени и запомнящи се преживявания чрез електронно обучение.

Разберете повече как да станете автор на онлайн курс в Контипсо Каталог

 

Вениана Петкова

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso