Как да представим атрактивно едно обучение в уеб

Как да представим атрактивно едно обучение в уеб

Виждайки настоящото заглавие, може би много хора ще се запитат какво специфично има в писането за уеб и писането не е ли просто писане, без значение къде ще бъде публикуван текстът, който представя едно обучение. Факт е обаче, че всеки тип издание публикува съобразени с него четива, отговарящи на различни норми.

 

Така например вестниците следват най-често пирамидална структура при отразяването на новини, в която водещата новина се съобщава в началото, а след това и всички останали подробности. Списанията пък, особено месечните, публикуват подробни текстове, разглеждайки дадени теми в детайли. Що се отнася до онлайн публикациите, които касаят представянето на едно обучение, те следват няколко основни принципа.

 

Темата на електронното обучение (заглавието) продава. Разграничаваме се напълно от таблоидния начин на писане, чрез който се цели шокиращ призив да привлече публиката. Но когато става въпрос за уеб, заглавието е наистина ключово и то е един от компонентите, от които зависи дали потребителят ще кликне върху статията или обучаемият ще прегледа съдържанието на обучението.

 

При печатните медии този въпрос почти не е налице. Вярно е, че първа страница или корицата са от особено значение, но при веднъж закупен брой, изданието вече е постигнало целта си.

 

Също толкова важна, колкото заглавието, е и снимката, която ще бъде използвана. Ако е размазана, неясна, с лошо качество или изцяло липсва, е почти сигурно, че потребителят само ще скролне около статията, без да я отвори. Ако кадърът обаче е грабващ, той непременно ще привлече вниманието на читателя.

 

Онлайн медиите са част от дигиталния свят и като такива, те трябва да взимат пълноправно участие в него. Затова винаги е добра идея в описанието на обучението или материалите да бъдат включени видеа, вградени публикации и други. Интерактивността  е от особена важност и в никакъв случай не бива да бъде подценявана.

 

Стигаме и до самото писане. най-напред, чисто визуално, шрифтът трябва да бъде четим, да не дразни окото и да бъде съвместим с различни устройства. Що се отнася до текста, големите абзаци са почти напълно забранени. Това се дължи на факта, че много от потребителите на онлайн платформите четат “по диагонал”, маркирайки само важните моменти. Ето защо текстът трябва да бъде разделен на кратки абзаци, които лесно да бъдат прегледани дори в движение.

 

Не е желателно статията да представлява само текст. Чисто визуално е по-приятно, когато между пасажите има снимки, видеа, графики, вградени публикации от социални мрежи и други.

 

Не на последно място: желателно е текстът да бъде оптимизиран. Или казано накратко, да може да бъде намиран в търсачките (най-вече Google) по различни ключови думи. Днес има редица успешни бизнеси за SEO оптимизация, което доказва сериозната нужда от тяхната работа. Казано по-просто: ако имате обучение „Управление на конфликти“, със сигурност ще искаме, когато някой напише в Google “Как да управляваме конфликтите?” например, на първо място или поне на първа страница да се покаже вашето обучение. Това обаче не се постига никак лесно, отнема месеци работа на оптимизаторите и същевременно налага сериозни изисквания при писането на текст.

 

Например за целта винаги трябва да използваме ключовата дума или фраза в заглавие, да я включим още поне 2 пъти в първите 100 думи на текста и да спазим конкретен брой повтаряния в целия материал. Задачата не е никак лесна, но пък изпълнявана правилно, дава отлични резултати.

 

При писането за уеб не бива да се забравят и вградените линкове. Това е начин читателят да остане за по-дълго време на сайта ни и да не натисне Х след прочитане на конкретния материал, за който е влязъл. Това се постига с маркиране на ключови думи, които да водят към други, повече или по-малко свързани с настоящата, статии. Ако отново се върнем на примера с управлението на конфликти, то ето как би изглеждал хиперлинк в подобна статия: там, където пишете начин на решаване на конфликти и споменавате “симптоми на конфликта” например, добавяте изходи от конфликтна ситуация или пък водещи стратегии за решаване на конфликти. Разбира се, примерът е изключително семпъл, но най-просто казано, това е основната идея.

Станислава Симидчийска

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso