Създаване на обучително съдържание

Основни тактики за продажба на дигитални продукти в CONTIPSO MARKET

Основни тактики за продажба на дигитални продукти в CONTIPSO MARKET

Основни тактики за продажба на дигитални продукти в CONTIPSO MARKET

 

От основно значение за продажбата на дигитални продукти е тяхното популяризиране сред потенциалните купувачи. Системата CONTIPSO LEARNING предоставя възможност за покупката и продажбата на широк тип материали за изготвяне на учебно съдържание. Публикуването за продажба на дигитални продукти е само първата крачка към успешното им пласиране в Контипсо Маркет.

По-долу са представени няколко основни стратегии, които потребителите на Контипсо Маркет могат да използват, за да популяризират и продават своите дигитални продукти. Без значение от вида цифрови продукти, които потребителите предлагат на потенциалните купувачи, тези стратегии са лесни за планиране и изпълнение.

Препоръчително е последователно да преминете през следните стъпки:

Стъпка 1: Изберете кой дигитален продукт ще популяризирате

Първото и най-важно нещо, което е необходимо да осъществите, е да изберете от своите продукти този, който най-много искате да продадете и съответно ще популяризирате. CONTIPSO MARKET дава възможност на потребителите за продажба на изображения, видео, аудио, текстове, курсове и елементи и шаблони.

Отговорете си също така на въпросите дали ще имате възможност за кръстосани продажби, как се обвързва този продукт с другите предлагани от вас, кой от дигиталните продукти има шанс да привлече най-бързо и трайно вниманието на вашите потенциални купувачи. След като си отговорите на тези въпроси, сте готови да продължите напред.

Стъпка 2: Опишете продукта, който искате да популяризирате, максимално добре

От съществено значение е да опишете продуктите, които предлагате за продажба в CONTIPSO MARKET, максимално добре. Създайте заглавие, което от една страна да привлича внимание, а от друга да дава ясна представа за съдържанието на дигиталния продукт. Имайте предвид, че описанието на продукта е вашата рекламна брошура. Това описание може както да накара потребителите в Маркета да закупят вашия продукт, така и да ги откаже и по този начин да загубите потенциални клиенти. Затова се постарайте описанието на вашия продукт да отговаря на неговото съдържание, да е оригинално и да предизвиква интерес сред потребителите.

Не трябва да забравяте да добавите и тагове към вашия продукт. Отделяйте всяка дума или израз в отделен таг, така вашият продукт ще бъде откриван по-лесно от купувачите.

Освен на български език, полетата трябва да бъдат въведени и на английски език. При изображенията има възможност за автоматичен превод на заглавие и етикети, обаче описанието трябва да бъде преведено. Въвеждането на информация на повече от един език помага за достигането да по-голяма аудитория и съответно за повече продажби. Затова опишете продукта си също толкова добре и на английски език, защото системата на CONTIPSO освен от българския ще бъде част и от международния пазар за дигитални продукти. Така и продукта, който продавате ще стъпи на значително по-голям пазар.

 

Стъпка 3: Определяне на цена на продукта

Ценообразуването на вашия дигитален продукт е ключова важна стъпка, която може да предопредели успешното му продаване. В Контипсо вярваме, че авторите на дигитални продукти следва да получат справедливо възнаграждение за своите усилия. Това е и причината да оставим пазара да реши кое е справедливо.

Какво ще рече това? Маркет Контипсо позволява на своите потребители, които качват продукти за продажба, сами да изберат тяхната цена. Съветваме ви да разгледате внимателно цените, поставени от други потребители за подобен тип продукти и тогава да изберете сумата, която ще искате за вашия продукт. Съобразете цената с качеството на това, което предлагате. Бъдете внимателни при избора на цена, защото ако е прекалено висока например, можете да останете разочаровани поради липса на продажби. Каквото и да решите, не забравяйте, че вие решавате каква да бъде цената на продукта, който искате да продадете. Върху вашата цена се начислява ДДС и плаваща комисиона за продажба.

Стъпка 4: Популяризиране на дигиталните продукти, качени за продажба в CONTIPSO MARKET

 Дотук добре. Направили сте продукт, от които може да изкарате пари. Пуснали сте го за продажба в магазина за дигитално обучително съдържание „Контипсо“. Описали сте го внимателно, добавили сте всичко необходимо и сте избрали сами неговата цена. Какви са следващите ви стъпки? Можете да спрете и дотук, но така намалявате шансовете си за продажба и съответно за печалба. Затова съветът на специалистите в Контипсо е да вложите още малко време, като популяризирате продукта си. Това ще ви гарантира допълнителни продажби и по този начин ще привлечете вниманието на потенциални купувачи към вашите продукти. А привличането на внимание е важно за увеличаване на приходите.

По-долу ви предлагаме няколко идеи за популяризиране на дигитални продукти.

  1. Предварително информирайте аудиторията

Контипсо дава чудесна възможност на своите потребители да популяризират продуктите си чрез блога. В него имате възможност да публикувате статии (с добавено вътре адио или видео) по темата на вашия дигитален продукт. Може да направите също така аудио статия, използвайки Саунд Клауд, или видео статия посредством Ютюб. Може да публикувате статията от блога преди да качите вашия продукт, като по този начин насочите вниманието на аудиторията към себе си, или да я качите след това, като директно статията ви насочва към продукта за продажба.

Видеоклип или публикация в тематичен блог, в които се обясняват характеристиките на продукта и неговите ползи, могат също така да привлекат вниманието на потенциалните купувачи. Видеоклиповете в Ютюб се появяват на първа страница в Гугъл, така че това е отлична стратегия за привличане на вниманието. Блоговете са рентабилни, а и също така са чудесна платформа за бизнеса да развива и изгражда връзки със своята аудитория.

Публикувайте статията и в други блогове, където вашата тема ще бъде интересна за аудиторията.

Използвайте социалните мрежи, за да разпространите написаната от вас статия. Не се ограничавайте само с публикуването й във вашия профил, а потърсете групи за дигитално съдържание, където лесно ще откриете потенциални купувачи.

  1. Организиране на събития за промоции

Основната цел на промоциите е да насочите аудиторията и респективно клиентите към вашия продукт. Не е лесно да се постигне успех в маркетинга на дигиталните продукти. Това е процес, който изисква време, за да се изгради и спечели доверието на клиентите.

Можете да използвате секцията „Събития“ в блога на Контипсо, за да популяризирате събитие за вашия промоционален продукт. Включете и част от останалото съдържание, което предлагате в Маркет Контипсо. Изберете продължителност на промоционалния период и разпространете активно събитието. Това неминуемо ще увеличи интереса към предлаганите от вас продукти.

Можете също така да си партнирате с инфлуенсъри в сферата на дигиталното съдържание. Те имат огромен обхват и лоялна аудитория. Следователно ако искате да разпространите вашия продукт, препоръчително е да си сътрудничите с влиятелни хора, които биха могли да популяризират вашата промоция.

Можете да създадете и събитие в социалните мрежи. Така възможността за привличане на още потенциални клиенти се увеличава, а с това и шансът ви за повече приходи.

Интересна опция за популяризиране е създаването на забавни състезания или конкурси, в които победителите да се сдобият безплатно с вашия дигитален продукт.

Не забравяйте да информирате потенциалните си клиенти за всяко ново развитие и напредък около промоционалните събития. Използвайте социалните си канали, за да ангажирате последователите си.

  1. Експертни мнения

Експертните мнения могат значително да увеличат интереса към вашия дигитален продукт. Добра оценка от експерт във вашата сфера може да убеди потенциалния купувач в действителност да заплати за продукта. Затова намерете експерт във вашата област. Предложете му да прегледа и напише отзив за съдържанието, което предлагате. Използвайте експертното мнение за ефективно популяризиране на продукта чрез блога на Контипсо и чрез социалните ви канали. Вашите продажби могат значително да нараснат, когато дигиталния продукт е одобрен и на експертно ниво.

  1. Популяризиране чрез секцията „Обяви“ в Маркет Контипсо

Секция „Обяви“ е чудесно място, в което можете да изкарате допълнителни приходи, да популяризирате вашите продукти и вашия талант. В секцията се публикуват обяви от потребители, които не все още не намират необходимото им съдържание в Маркета или имат строго специфични изисквания. Ако имате свободно време, компетенция в дадената област и идея как да осъществите заданието от потребителя, това е още една възможност да популяризирате себе си и предлаганите от вас продукти. Вие също можете да публикувате своя обява, за да намерите нови членове на своя екип или подизпълнители на голяма поръчка.

  1. Предлагайте безплатни продукти и отстъпки

Предлагането на безплатни продукти и отстъпки за определени клиенти може да ви спечели доверие и внимание. Предлагането на отстъпки от цената на вашия продукт е тактика, която може да генерира максимални продажби и да ви донесе голяма печалба. Освен допълнителни средства, с тази тактика може да си осигурите и дългосрочни клиенти.

Стъпка 5: Осигурете си възможност за кръстосани продажби (cross selling) и надпродажби (upselling)

Не трябва да изпускате шанса покрай вашия дигитален продукт да си осигурите възможност за кръстосани продажби и надпродажби. Кръстосаната продажба насърчава да закупите всичко, което има връзка с вашия основен дигитален продукт. Чрез кръстосаните продажби можете да накарате вашите клиенти да закупят сходни продукти. Например продажбата на няколко снимки на герой в различни пози, а не само на една снимка.

Важно е да се отбележи, че шансът да продадете продукт на съществуващ клиент е много по-голям от този да продадете нещо на нов клиент. Затова кръстосаната продажба дава шанс на потенциалните купувачи да си закупят от вас още един продукт освен основния. А това, естествено, води и до по-голяма печалба. Ако продавате например електронна книга за бизнес план, кръстосаната ви продажба може да бъде маркетингова електронна книга.

Надпродажби (upselling) – надпродажбите са още една възможност да увеличите своите приходи чрез дигиталния продукт, който предлагате. Надпродажбата подтиква клиентите да закупят нещо, което е ъпгрейд да основната покупка, която са направили. Надпродажбите предлагат продукти, които биха надстроили основната покупка. Така например ако предлагате наръчник по дадена тема, можете да поканите заинтересованите да посетят онлайн курс, който предлагате.

Продажбата на дигитални продукти е една от най-бързо развиващите се части на индустрията. Сега, когато имате повече информация и идеи за различните видове цифрови продукти, подходящи за обучение, можете да изберете към кой от тях да фокусирате своите усилия. Прилагането на изброените по-горе базови, но работещи стратегии, ще доведе до увеличаване на продажбите на вашите дигитални продукти. Със сигурност има и други успешни стратегии, за които искате да научите, така че не се притеснявайте да попитате в коментарите по-долу.

Вениана Петкова

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso