Създаване на обучително съдържание

Изображения подходящи за силно въздействаща презентация или обучение

Изображения подходящи за силно въздействаща презентация или обучение


За да увеличите продажбите в този развиващ се сегмент подгответе прости, но изразителни изображения. Помогнете на презентаторите да общуват със своята публика и ще спечелите.

Презентаторите и обучителите се нуждаят от изображения, за да направят силно въздействащи слайдове. Клише е, но наистина качествената снимка струва колкото хиляди думи. Добре изглеждащата фотография помага на презентаторите да предават послания по-ясно от всяко текството съдържание. Поддържането на ангажираността на аудиторията е в пъти по-лесно, ако обучителите имат правилните изображения за тяхната презентация.
Презентаторите знаят, че могат почти моментално да предадат своето послание чрез подходящото изображение или инфографика. Няма нужда да карат своята аудитория да прекарва времето в четене на дребен шрифт, но само ако имат подходяща снимка чрез която да визуализират своето послание. От тук идва и въпросът:

Какво означава изображение подходящо за презентация?

Можете да увеличите продажбите на дигитални материали, ако съобразите своите изображения с потребностите на презентаторите или преподавателите. Ето няколко полезни насоки, за да създадете подходящи за презентации материали:

1. Мислете за темата, която ще се визуализира чрез вашето изображение.
Когато създавате дигитален материал за визуализация на презентация би било добре да си представите темата. Например – снимки, подходящи за представяне на икономически данни или снимки подходящи за презентация на тема конфликт, комуникация, управление на стреса и т.н. Понякога дизайнерите на слайдове използват изображението само, за да попълнят бялото поле в слайда. Често пъти те първо генерират съдържанието, а след това добавят изображението като се стремят да подобрят естетическа стойност на слайда. Но авторите винаги се стремят изображението да бъде свързано със съдържанието и темата на слайда. Те трябва да направят връзка между текст и изображение, ако искат да впечатлят своята аудитория. Ето един пример ако визуализирате обучение от типа „Решаване на проблеми и вземане на решения“.

Визуализация чрез изображение

Автор: Димитър Маринов ©

2. Размер и качество на снимките
Презентаторите търсят ясни и висококачествени изображения. Ключово важно за тях е изображението да бъде такова, че всички хора в залата да могат да го видят. Изображението трябва да се вижда, без значение колко голяма е залата. Що се отнася до размерите и разделителната му способност, добре е изображението да е около и над 1000x1000 px по ширина и височина.
В най-често използваната програма за презентации PowerPoint, има две основни пропорции: 1. Стандартна (4:3) и 2. Широкоекранна (16:9)

 

Правилно и грешно

Автор: Contipso ™ - безплатен ресурс

3. Фокусирайте своето изображение в една област
Снимки, които съдържат много подробности ще объркат публиката на презентатора. Когато създавате дигитален материал, който е подходящ за презентация се фокусирайте върху основното послание, което презентатора би искал да предаде на аудиторията. Снимка с много детайли ще отвлече вниманието на хората в залата и ще ги разфокусира.

Фокусирано изображение

Автор: Димитър Маринов ©

4. Създайте серия от последователни изображения
В зависимост от темата и времето една средно голяма презентация изисква между 10 и 30 снимки. Улеснете презентоторите, като им предоставите серия от изображения, които са със сходна тематика и вид, който предава еднакво усещане. Авторите на презентации знаят, че ярко оцветените изображения не трябва да се смесват със черно бели, особено ако са на един и същи слайд. Дизайнерите на презентации много често използват допълнителна корекция на цветовете, особено ако искат да доближат снимките до фирмените цветове.

Колаж

Автор: Contipso ™ - безплатен ресурс

5. Оставете достатъчно пространство за текст.
Като автори на изображения със сигурност знаете основните правила за композиция на една снимка. Опитайте се да видите своята снимка с добавен текст. Оставете достатъчно „въздух“, за да могат презентаторите да имат достатъчно място, за да поставят своя текст. Обикновено използват шрифт с размер между 28 и 32. Оставете достатъчно място в изображението, за да могат да се поберат едно две изречения.

Автор: Димитър Маринов ©

6. Избягвайте неестествени образи.
Авторите искат да придадат модерна визия на своята презентация и за това избягват изображения, които изглеждат като постановка. Презентаторите търсят естествени и реални изображения. Предпочитат да използват реални сцени от офис ежедневието, а не снимки, в които ясно прозира, че са заснети в студио. Силно въздействащите презентации комуникират визуално съдържанието и избягват всякакъв намек за фалш.

естествен образ

Автор: Светослав Стойков ©

7. Поддържайте изображенията прости.
Предложете на авторите на презентацията прости изображения. Така ще подпомогнете оформление, което да води до лесна четимост на слайда. Презентаторите не искат да претрупват слайда. В противен случай ще трябва да обясняват не само концепцията, но и претрупването.

Сложно изображение

Автор: Congerdesign © - безплатен ресурс

8. Символна комуникация чрез изображението.
Авторите на силно въздействащи презентации се стремят да открият изображения, които имат символна стойност. Когато се опитват да илюстрират абстрактни понятия те търсят символи и метафори. Например когато търсят нещо, което визуализира „работа в екип“ те могат да избягат от пряката аналогия и да търсят изображения на хора, чиито успех зависи от съвместната работа – катерене по скала, щафетно бягане или други подобни. Ето едно изображение, което може да послужи за обучение на тема „Управление на времето“.

Автор: Димитър Маринов ©

9. Изображенията ще бъдат рязани и покривани
Много често на авторите на презентации се налага да изрязват отделни детайли от изображенията, да правят колажи, да слагат подложки, да прилагат филтри или да покриват, частично или изцяло, изображението. За да им се получи добре е необходимо изображението да бъда достатъчно ярко, контрастно и с естествено осветление. Това примерно изображение може да бъде разделено на три в зависимост от потребностите на обучителя.

Светофар

Автор: Димитър Маринов ©

Изображение с добавени подложка и текст:

Снимка с текст

Автор: Contipso ™ - безплатен ресурс

10. Абстрактни изображения
Понякога авторите търсят фон за слайдовете на презентацията и използват абстрактни изображения. Абстрактните снимки, цветова и шарки могат да бъдат много свеж начин, чрез който презентаторите да изразят своята марка, без да използват скучния организационен шаблон.

Абстрактно изображение

Автор: Aviditos ©

Бонус съвет от Николета Стамболджиева (Project Management Analyst

 

За да увеличите продажбите в този развиващ се сегмент подгответе прости, но изразителни изображения. Помогнете на презентаторите да общуват със своята публика и ще спечелите.

 

Имате ли още идеи за това как да се създадат изображения, които са подходящи за впечатляващи презентации? Ще се радвам да прочета вашите мисли в коментарите под статията.

Тодор Миндиликов

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso