Как да направим бързо инфографика в PowerPoint

Как да направим бързо инфографика в PowerPoint

Инфографиката остава основен елемент в стратегиите за привличане на вниманието и задържане на интереса на аудиторията. Успехът идва от привличането на трафика, когато инфографиките са публикувани онлайн. В презентациите успехът се изразява в ясното представяне на идеи и концепции. Авторите на съдържание прекарват доста време в търсене и структуриране на информацията, която се предоставя чрез инфографиката. След тях идва ред на дизайнерите на презентационно съдържание. Тяхната роля е изключително важна, защото според експертите добавянето на изображение към писменото съдържание може да увеличи способността на човек да задържи информацията с 55%. Впечатляващо, нали? Оттук идва и важността на формата, под която се представя съдържанието. Една впечатляваща инфографика може да привлече потенциални клиенти към сайта и да генерира редица коментари и споделяния в социалните мрежи.

Но как могат тези, които нямат богат опит в дизайна на съдържание или имат ограничен бюджет и не могат да си позволяват скъп специализиран софтуер, графични дизайнери, дизайнери на съдържание или рекламни агенции, да създадат професионално изглеждащи инфографики, които завладяват аудиторията?

Малка тайна: Можете да го направите, като комбинирате готови шаблони за инфоргафики и PowerPoint. Да точно така PowerPoint може да бъде незаменим помощник, когато създавате визуално съдържание.

За да улесним този процес на създаване, предоставихме страхотни редактируеми шаблони на инфографики, които можете да изтеглите от Контипсо Маркет.

В тази публикация ще обърнем внимание на пет шаблона за инфографики, които можете да използвате, след като ги изтеглите и персонализирате.

 

  1. Инфографика за представяне на данни.

Визуализацията на данни е най-използваният похват в света на визуалното съдържание. Имате нови данни, които искате да покажете на вашата аудитория? Този тип инфографика е лесна за създаване в PowerPoint и е неизменна част от вашето дигитално представяне.

„Инфографика колонна диаграма“ е чудесно начало за тази цел!

Инфографика колонна диаграма

Друг готов шаблон, който можете да използвате веднага, е инфографиката, която демонстрира кривата на развитието на процес.

Инфографика площна диаграма (сплайн)

В магазина на Контипсо има и други диаграми и графики, които лесно можете да актуализирате със собствени данни. (Като кликнете с десния бутон на мишката върху графиката и изберете „Редактиране на данни“, ще можете да персонализирате параметрите в електронна таблица в Excel). Ако не сте сигурни кои видове графики да използвате, ето няколко от най-добрите практики, които да вземете под внимание: Колонни инфографики – използвайте за сравняване между различни категории или за промени, които са настъпили във времето. Обичайно се подрежда от ляво надясно. Друг плюс на тези диаграми е, че хоризонталните ленти улесняват показването на имена с дълги наименования.

Bar infographic

Кръгови диаграми – инфографиките с кръгови диаграми са подходящи за представяне на данни с малък обем. Можете да ги използвате за сравнение на части към цяло.

Кръгова диаграма ПауърПойнт

Линейни графики – използвайте, за да покажете данни, които се променят динамично в хода на времето. Тези инфографики са изключително подходящи за демонстриране на тенденции, нестабилност, забавяне или ускоряване.

ine chart powerpoint infographics

Пай диаграми – можете да използвате инфографики с формата на поничка, като поставите число в центъра на диаграмата. Това позволява добре графично да визуализирате отношение на части към цяло.

2. Как се прави инфографика тип времева линия?

Един чудесен начин да привлечете вниманието на аудиторията на вашето обучение или презентация е да разкажете история. Добре структурирания разказ за индустрия, продукт, марка, тенденция или тактика чудесно може да се визуализира чрез инфографика, базирана на времева линия.

timelineinfographic

Има различни способи и софтуери, чрез които можете да визуализирате хода на времето, но времевата линия е един от най-лесните и приложими способи. От своя страна можете да закупите готов шаблон, който да редактирате чрез PowerPoint или да направите своята инфографика от нулата. Първо да започнем проектирането от нулата с помощта на PowerPoint.

Как да направите времева линия в PowerPoint?

След като сте отворили и запазили нов документ в PowerPoint от лентата за навигация „Insert“, изберете „SmartArt“.

Изберете графика, чрез която най-добре можете да визуализирате своите данни.

Избор на графика в PowerPoint

В подменюто „Process“ можете да намерите най-подходящите графики, чрез които да визуализирате своята времева линия.

Времева линия

Потвърдете с „ОК“ и въведете вашите данни в графиката. Може да редактирате текста или да променяте изображенията във вашата SmartArt графика. Ако имате и интересни икони или снимки от подменюто „Picture“, можете да изберете подходящи модели за инфографика тип времева линия. Например редуващи се кръгове и картини.

Инфографика времева линия

В този модел текстът се появява в централните кръгове, а изображенията се редуват от ляво надясно. Следва да внимавате с количеството данни, които имате, за да съответстват на размера на графиката. Започнете да въвеждате данните и после можете да добавяте още елементи. Вмъкването на изображения в графиката на вашата хронология е лесно, като трябва единствено да кликнете с десния бутон върху иконата на снимката и да качите изображение.

Вмъкване на изображения в графика

Можете да променяте текста, цветовата схема или дизайна на инфографиката. В общи линии това е техническата част от направата на инфографика тип времева линия. Остава въпросът за дизайна на слайда. Ако бързате или сте готови частично да се откажете от вашата творческа свобода за сметка на удобството, можете да изтеглите готови шаблони за инфографики от секция „Шаблон“ на Контипсо Маркет.

Например:

horizontal timeline

За да персонализирате вашата история само трябва да актуализирате времевата линия, да замените текста и да коригирате цветовете спрямо вашите цели.

Още няколко съвета за да направите впечатляваща времева линия:

Проучвайте внимателно – добрата инфографика не е само красив дизайн. Тя разказва история, основана на сериозни проучвания и коректни данни. За да изпълните този съвет, си оставете достатъчно време, за да съберете възможно най-добрата и коректна информация.

Стеснете обхвата – със сигурност ако представяте интересна история, започваща преди хиляди години, ще трябва да отделите седмици, месеци или година за изследвания. Придържайте се към по-кратки времеви периоди или разделете инфографиката на няколко части.

Използвайте ключови думи – все пак инфографиката е визуален елемент. Ако се налага да използвате от стотина думи нагоре  – помислете. Може би статия в блог или представяне по друг начин на вашата идея е по-подходящо от използването на времева линия.

timeline powerpoint

Диаграма на процес в пет стъпки

timeline powerpoint template

3. Как да проектирате кръгови инфографики?

Модерният, разчупен и творчески дизайн е нещо, което привлича погледна на гледащия. Този тип инфографики отразяват съвременните тенденции в дизайна, включително и използването на числа и кръгове. Шаблонът съдържа лесни за редактиране икони, цветове и текст.

6 numbers circle infographic

6 circle with number infographic

Има достатъчно място за текст. Чрез този шаблон можете да демонстрирате процеси, задачи, етапи и да избирате между светъл и тъмен вариант в зависимост от целите на презентацията или електронното обучение. 

Ето и няколко съвета за дизайн, за да сте сигурни, че крайният резултат е възможно най-добър:

Персонализирайте цветовите палитри – има хиляди безплатни цветови палитри онлайн. Това, което можете да направите, е да напишете в Google „цветова палитра“ и да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите цели. След като изберете, можете да импортирате палитрата в PowerPoint, за да я използвате във вашата презентация.

Обърнете внимание на фигурите – PowerPoint има доста богата библиотека от най-различни форми. Изберете подходящите банери, стрелки, панделки или кръгове за вашия дизайн. За вашата инфографика можете да направите остри краища, наклони, тънки или дебели стрелки.

5 elements general purpose powerpoint infographics

 

4. Как да създадете инфографика тип блок схема?

Приятелски съвет: Ако имате „слабо сърце“, не се захващайте с инфографика стил блок-схема!

За да изглежда една схема разбираема и проста, трябва да се свърши доста планиране и да се отдели значително време, за да има логика и коректна последователност на етапите.

В наличните шаблони са използвани принципни структури на блок-схема.

3 step arrow process diagram

Стъпка едно на процеса започва от долната лява част на инфографиката и насочва погледа на зрителя към дясната възходяща част.

Инфографика на процес в 4 стъпки

Предварително помислете за колоните – преди да започнете изграждането или редактирането на шаблоните в PowerPoint, нахвърляте груби очертания на хартия на вашата схема. Тествайте за силни и слаби страни вашата логика. Може да използвате приятели или колеги като бета тестери.

 Планирайте обхвата – колкото повече стъпки, въпроси или етапи добавяте към своята диаграма, толкова по-трудно става създаването, а оттам и възприемането от страна на обучаемите. Доколкото можете, се стремете да опростите и фокусирате вашата блок-схема.

elaborate tree hierarchy

5. Как да проектирате инфографика, състоящата се от няколко тежки изображения?

Дотук разгледахме инфографики, които разчитат на графични елементи, които можете да създадете чрез готовата библиотека в PowerPoint. Често пъти практиката налага използване на снимки или други тежки изображения във вашия дизайн.

Например този пакет инфографики на тема „Нашият екип“, с основен графичен елемент парченце от пъзел, е подходящ за демонстриране на развитието на екипа или организацията.

jigsaw puzzle infographic powerpoint design pack

Неговото персонализиране изисква използването на ваши авторски или закупени снимки.

Ето и няколко предложения, които увеличават вероятността вашата инфографика, съдържаща изображения, да бъде приятна за очите:

Използвайте качествени изображения – по-добре намалете размера на голямо изображение, отколкото да увеличите мащаба на малко изображение. Ако използвате малки изображения, които да наместите в границите, ще получите зърнеста и пикселизирана визия.

Използвайте подходящи рамки – определянето на граници на вашите изображения ще ви помогне да държите дизайна в консистентна рамка. В PowerPoint можете да контролирате размера, цвета, стила, артистичните ефекти и рамките чрез раздел „Format“ на снимките.

Можете да запазите вашата инфографика като снимка – една от добрите практики е да я запазите като PNG. Тази практика е подходяща, ако сте решили да публикувате инфографиката във вашия сайт или да я използвате в своето електронно обучение. За да запазите готовата инфографика като PNG файл, просто трябва да изберете "File"> "Save As ..." и да изберете PNG от падащото меню. (таблично сравнение между основните графични файлови формати, с които оперира графичният дизайнер в практиката си)

 

В Контипсо маркет можете да видите още много интересни шаблони за инфографики, разработени от професионални графични дизайнери. Изтеглете шаблона, който е най-близо до вашата визия, за да започнете да персонализирате фантастично изглеждаща собствена инфографика.

Очакваме вашите коментари и ако статията ви е харесала може да я споделите.

 

Томислав Миров

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso