Учебни филми - или когато преподавателите станат филмови продуценти

Учебни филми - или когато преподавателите станат филмови продуценти

Милениумите променят ролята на преподавателите. Аудиовизуалните средства стават необходимост при подпомагането на електронното обучение, мобилното обучение, дистанционното обучение и смесеното обучение. Тази необходимост променя и ролята на водещия на обучението. Ролята се разширява вследствие на новите очаквания за атрактивност, полезност, приложимост и съдържание, задържащо за дълго време вниманието. Тези очаквания могат да бъдат задоволени чрез обогатяване на обучението с медии като подкасти, видео клипове, анимации, интерактивни презентации и учебни филми.

Защо да използваме видео технологиите в обучението?
Използването на видео се доказа като много мощен инструмент за мотивиране, ангажиране и обучение в рамките на образователната концепция, прилагана в онлайн обученията. Учебните филми имат редица преимущества, които разширяват хоризонтите на предоставяне на учебен материал и начина, по който той се възприема и запаметява.
Един образователен филм повишава полезността на обучението, когато може да покаже места, ситуации, явления или процеси, които не могат да се видят или да се преживеят в едно стандартно обучение. Това подобрява разбирането и повишава експертизата на участниците в обучението. Освен това видеото позволява подробно и детайлно да се демонстрират дейности, когато се използва като инструкционно видео - позволява многократно връщане, вникване в детайла с индивидуално темпо и ако се добави интерактивност, може да бъде ценен инструмент за оценка и самооценка на степента на запомняне.

Предизвикателството
Вследствие на всички гореизброени причини сега преподавателите разширяват ролята си. Стават филмови продуценти, които създават мощни видео ресурси за своите обучаеми. Това обаче създава редица предизвикателства за преподавателите. Те трябва да се запознаят с определени технологии и добри практики. Създаване на сценарий за учебно видео, сторибордиране, режисиране, производство на видео продукция и дейностите по постпродукция като преглед на видео материала, подбор на по-добрите дубли, монтаж на кадрите, добавяне на специални ефекти, музика, надписи или интерактивност, мастеринг на учебния филм.
Звучи трудно обаче е въпрос на стартиране на дейността и трупане на опит. За щастие, бурното развитие на видео технологиите даде достъп до прилично оборудване за целите на учебно видео. Появиха се и доста безплатни версии на софтуер за редактиране на видео продукция. В началото изглежда трудно обаче след няколко експеримента се вижда, че основните функции са стандартни за всички софтуери и можете да разгърнете своята креативност.

Пет стъпки, за да планирате своя учебен филм!
Планирайте видеоклипа си: 5 стъпки, за да го направите!

Говорейки за видео продукцията, Стив (1996) заявява, че частта за планиране или " процесът на предпроизводството е подготовката за всички стъпки, необходими за осъществяване на производството и постпродукцията на видео филм или мултимедиен проект ". От съществено значение е водещите на обучение да организират и планират образователния видео клип до последния детайл.

1. Определете съдържанието и образователните цели
Съдържанието на видеото, което е пряко свързано с учебната програма, е началната точка на вашата идея. Как може да се визуализира съдържанието? Какви са ключовите моменти? В допълнение образователните цели могат да служат и като насока за структуриране на видеото. Целите на обучителното видео ще определят къде да се сложат акцентите и ще ви помогнат да не губите образователния аспект на видеоклипа.

2. Изберете педагогическия подход, който ще използвате в обучителния филм
Отворен – при него се използва филм с обучителни цели, който не е пряко свързан с учебната програма. Това може да изглежда нерелевантно, но има за цел да мотивира и ангажира участниците в обучението с темата. Обичайно тези филми се предоставят отделно. От съществено значение е ролята на педагога да свърже филма с материала, за да постигне желания резултат от него. Този тип филми са опосредствано свързани с образователните цели и могат да бъдат документални, рекламни клипове, презентации от ТЕД, драматични филми, научно-популярни и т.н.
Структуриран – при него се използват специално разработени филми, които целят придобиване или разширяване на опита на участниците в електронното обучение. Този тип видео материал се интегрира директно в учебната програма и се свързва пряко с постигането на образователните цели, т.е. участниците в обучението могат да ги ползват директно и без допълнителни инструкции, за да придобият опит и познание в области като: инструкции, ръководства от типа „стъпка по стъпка“, демонстрация, обяснително видео, процедури и т.н.

3. Вземете решение за контекста на употреба и точния визуален формат
Как ще бъде използван видеоклипът? Ще го показвате ли директно на обучаемите? Ще го включвате ли в електронно обучение? Ще го публикувате ли с отворен достъп онлайн, или ще ограничите достъпа? Това единично видео ли е, или е част от серия клипове? Ще го използвате ли като част от видео блог? Това са само няколко въпроса, свързани с контекста на употреба на един учебен филм. Следва сериозно да се замислите още преди да сте започнали производство. Вземането на решение за метода на използване на видео материала ще ви позволи да го структурирате по начин, който ще гарантира постигането на обучителните цели.

4. Изберете визуален формат на учебното видео
Визуалният формат се отнася до начина, по който се предоставя образователното съдържание. Ще бъде ли видеото под формата на презентация? Драматизация на учебния материал? Видео интервю? Демонстрация на процес? Уайтборд анимация? Запис от екран? И т.н. Помислете за съдържанието и какъв е най-подходящият начин да го поднесете.

5. Разработете сценарий и сториборд
Колкото по-детайлно сте планирали, толкова по-лесно ще произведете вашето видео. Разработете общ сценарий на своето видео. Подробно разкажете най-ключовите моменти, които трябва да възприемат участниците в обучението. Направете сториборд. Той ще ви помогне да визуализирате идеите си. Планирайте времето и мястото на снимките (ако ще снимате видео) или си осигурете тихо и спокойно място (ако ще правите запис от екран на компютър). Добрият сценарий и разкадровката служат като ръководство не само за продуцента, но и за всички други участници. Това може да са главни герои, второстепенни герои, статисти, гласови актьори. Добра идея е да им дадете предварително сюжета. Така ще им остане повече време за подготовка, а и ще ги ангажира повече в процеса.

6. Започнете производство!
Грабвайте камерата (образно казано, може да използвате и статив)! Най-вълнуващото започва – снимате филм! Уверете се, че сте заснели всички предвидени сцени. Понякога е много трудно да се презаписват сцени, които не ви харесват, или да се добавят липсващи сцени. Винаги е по-добре да имате повече кадри – лесно се изрязват след това. Когато планираните снимки завършат, идва времето на монтажа. Изберете софтуер за видео обработка, с който можете лесно да свикнете, и действате – ще разберете каква творческа натура може да бъдете. Добавете музика, надписи и графики! Не усложнявайте! Все пак не снимате „Брулени хълмове“. Не е нужно да бъдете перфектни. От кинематографична гледна точка средното качество е напълно удовлетворително за учебен филм. Многото графики и сложни преходи между сцените могат да бъдат досадни и уморителни за очите.

Просто опитайте. Ще се забавлявате в процеса на производство. Ще бъдете изумени от това, което можете да направите!

Томислав Миров

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso