Създаване на обучително съдържание

Как да създадете качествени микрообучения за вашите обучаеми

Как да създадете качествени микрообучения за вашите обучаеми

Микрообучението е специфичен аспект от онлайн обучението, променящ начина, по който организациите предоставят знания и умения на хората, които обучават. Това е процес на доставяне на съдържание на отделни малки части, които са лесни за достъп и обработка. Ако сте решили да използвате микрообучение във вашата работа, тези 7 супер съвета ще ви помогнат за неговото създаване.

Без значение дали сте учител, преподавател във ВУЗ, тренер или коуч, ако се интересувате от създаването на електронни обучения, задължително се запознайте със съветите по-долу, които ще ви помогнат за направите качествени и полезни микрообучения при изграждането на онлайн курсовете.

  1. Използвайте къси видеоклипове

Скуката е едно от основните препятствия пред организациите, предоставящи електронно обучение. Щом обучаващите ви се отегчават, те няма да запомнят предоставената им информация и вие сте загубили битката.

Това означава, че начинът, по който представяте съдържанието си, е изключително важен. Трябва да сте в състояние да задържите хората си ангажирани в процеса на обучение, а видеоклиповете представляват идеалното решение за тази цел. Въпреки това не можете просто да помолите участниците в обучението да седнат и да изгледат 90-минутно видео, а след това да очаквате от тях да са научили нещо.

Подгответе качествен учебен филм . Най-добрият подход е да разчупите информацията на по-малки видеоклипове, които могат да се гледат с течение на времето. Например един час, модул или лекция може да бъде разделена на отделни 3 до 10-минутни видеоклипове, което ще направи значително по-лесно асимилирането и запомнянето на информацията. Като тенденция се забелязва използването на интерактивно видео . Привличането на внимание, създаването на интерес, улесненото възприемане и дългосрочното запомняне е основната цел на микрообучението.

  1. Използвайте игри

Така наречената „Игровизация“  е процесът на създаване на игра от учебния материал. При този метод се използват игрови елементи за запомняме на предоставеното съдържание. Изследванията са доказали, че запазваме по-добре информацията, когато тя ни се предоставя по нов и различен начин, а микроигрите взимат тази концепция и я превръщат в още по-лесна за достъп платформа.

Един от начините да направите това е да създадете игра  в края на всеки модул, базирана на викторина. Играта може да носи някакви виртуални награди за участниците или пък да има някакво оценяване, което да им подсказва как са се представили и доколко са усвоили материала. Нещо, което можете да използвате при обучения на деца. Представете си например, че вие имате онлайн герой, който може да бъде обличан във все по-хубави и хубави дрехи, в зависимост от вашето представяне на викторината. Колкото по-добре се справяте на игрите, толкова по-добре ще изглежда героят ви. Колкото по-творчески сте настроени, когато създавате тези игри за микрообучения, толкова повече вашите обучаеми ще се забавляват.

  1. Използвайте симулации

Симулациите са чудесен начин за подсилване на материала, който искате вашите обучаеми да усвоят. Те дават отлична възможност на участниците да използват научената информация, точно както би било в реална обстановка.

Микрообучението прави симулациите по-лесни за преподаване и позволява на неговия създател да оцени придобитите умения на обучаемите. Така например може да създадете прости симулации дори базирани на анимации, които могат да бъдат завършени за минути. Ако обучавате вашия персонал за обслужване на клиенти, можете да го накарате да мине през симулирано обаждане и да използва сценария и тактиката, които сте му предоставили.

  1. Включете подкасти

Подкастите  са отлична опция за предоставяне на съдържание за микро обучение, тъй като са лесни за възпроизвеждане и могат да бъдат отваряни на всяко мобилно устройство или таблет на момента. Това означава, че учащите се могат да получат достъп до тези кратки лекции от всяко място и могат да се учат със свое собствено темпо. С толкова много хора, които получават информация от подкасти тези дни, има смисъл да се възползваме от тази технология от гледна точка на микрообучението.

  1. Използвайте слайдшоу за по-малките модули от интерактивното обучение

Слайдшоуто съдържа голямо разнообразие и се харесва от много обучаващи се, тъй като то предоставя информация по много по-ангажиращ начин. Този инструмент използва мултимедия като снимки, звукови файлове, видеоклипове и други, за да ви помогне да предоставите на обучаемите информацията, която желаете. Когато вашето микрообучение представлява сериозна и тежка за асимилиране информация, слайдшоуото е особено полезен начин, за да доставите до обучаемите най-същественото и важно съдържание.

  1. Възползвайте се от тестовете

Не е нужно да създавате големи и сложни изпити, за да оцените представянето на вашите обучаеми. В много случаи е значително по-ефективно да предприемете подход за микро-обучение и да оцените вашите участници с помощта на тестове и викторини в края на всеки модул.

Те могат да се решат само за няколко минути и могат да ви предоставят важна информация за това доколко добре учащите се са усвоили материала. По-обемните тестове могат да бъдат разбити на по-малки и вашите обучаеми ще свикнат с процеса на припомняме на информация в по-кратки периоди от време. Това ще ви помогне да гарантирате, че вашите обучаеми запомнят предоставеното от вас съдържание, а и избягвате стреса от големия финален тест.

  1. Не се страхувайте от блоговете

За много от нас блоговете осигуряваха ключов ресурс за учене и забавление в продължение на много години. Но блоговете не трябва да бъдат пропити с дълги материали, съдържащи хиляди думи, които просто минават през ума ни, но така и не запомняме. Всъщност можете да създадете микроблогове за вашите отделни екипи, класове, групи курсисти. В микроблога можете да споделяте необходимата за деня информация, инфографики, схеми или да дефинирате ключови понятия и концепции.

Това е чудесен начин да държите екипа си информиран и той да има постоянен достъп до материалите. Можете дори да използвате платформа за микроблог, като Туитър, за да доставяте информацията, която искате, по-бързо.

Микрообучението е пътят към бъдещето, когато става въпрос за обучение в интернет. Ако искате да сте сигурни, че учащите се остават ангажирани, запазват и използват информацията, която им предоставите, тогава начинът, по който предоставяте тази информация, е от решаващо значение.

Асен Рашков

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso