Създаване на обучително съдържание

Как да оцелеем при правенето на учебен филм

Как да оцелеем при правенето на учебен филм

Създаването на учебен филм не е от най-лесната задача, която сте имали? Затънали сте в процеса и вече не вярвате, че може да го завършите? Искате да направите проект, с който да се гордеете, но трудностите по пътя ви спъват? Страхувате се, че продукцията няма да ви донесе желаната печалба? Или пък въобще нямате идея откъде и как да започнете?

Не се притеснявайте! В следващите редове ще ви помогнем да преодолеете някои от най-разпространените клопки, преди които е изправен всеки начинаещ документален режисьор. А с тяхното преодоляване ще сте една крачка по-близо до крайната цел.

За начало ще се спрем върху основните проблеми, които може да срещнете по пътя към печелившия учебен филм:

- липса на финансиране;

- липса на опит и непознаване на техниките за създаване на подобен тип филми;

- проблеми с правилното използване на оборудването;

- прекалено заиграване с техниката и ефектите вместо фокусиране върху разказването и обясняването на историята;

- липса на екип, съветници и ментори;

- загуба на желание и обезсърчаване;

- липса на разбиране и интерес от страна на аудиторията, което е решаващ фактор за разпространението на вашия филм;

- проблеми с авторските права;

- преминаване от един етап на друг, което често изисква голямо разнообразие и многостранни умения - писане на предложения, изготвяне на бюджет, набиране на средства, техническо обезпечаване, заснемане на филма, писане на сценарии, продажби, маркетинг, използване на социални мрежи, изграждане на уеб сайт и т.н.);

Ето и някои съвети, които ще ви помогнат да създадете един наистина успешен учебен филм, с който да спечелите пари:

Не отлагайте днешната работа за утре - не са много хората, които могат да изкарват прехраната си с обучителни видеа и учебни филми. Необходимо е постоянство и желание. Покажете воля и завършете планираните за днес задачи. Търсете материали, снимайте, пишете! Дерзайте и дори не си помисляйте да се откажете!

Отличете се в тълпата - в една от най-популярните си песни легендата Бон Джоуви пее, че няма да е просто едно лице в тълпата. Точно към това трябва да се стремите и вие, защото евтиното видео оборудване означава наситен пазар на режисьори. По-важно от всякога е да имате уникална история и уникален прочит, който да заснемете под такъв ъгъл, че да ви открои на пазара.

Не бъдете вълк единак - разбираемо е да бъдете затрупани от работа и да се обезсърчите по време на процеса по създаване на учебен филм. Преминаването през целия проект от началото до края включва множество умения. Послушайте ни и се съсредоточете в това, което умеете да правите най-добре. За останалото намерете други хора. Разбираме, че финансирането за наемане на квалифицирани кадри винаги е проблем. Но не забравяйте, че хората обичат да се включват във филмови проекти. Така че потърсете студент или приятел, който да ви помогне дори и за някои дребни задачи.

Започнете да набирате аудитория отрано! Общувайте често с вашите потенциални зрители - ще сте много доволни от себе си, ако успеете да изпълните този съвет. Когато сте готови да разпространите филма си и да започнете да печелите от него, вашите последователи в социалните мрежи ще бъдат тези, на които да разчитате за подкрепа и идеи. Именно те ще ви помогнат да изградите пътя от създаването на филма до разпространението и печалбата.

Обмислете разпространението - преди да започнете да правите своя учебен филм, помислете добре къде ще се появи той и каква реакция ще предизвика у хората, които го гледат. Представете си как филмът се възпроизвежда на екрана. Каква е аудиторията? Защо го гледат? Ще се появи ли вашата продукция по телевизията? Или може би ще бъде най-подходяща само за онлайн гледане.

Изградете мрежа и участвайте в събития - регистрирайте се във форуми. Открийте общността, която се интересува от вашия проект и ще ви подкрепи. Намерете хора, които разбират през какво преминавате и когато останете без кураж, ще са до вас. Вземете участие в други подобни проекти, макар и да не сте главно действащо лице. Създайте контакти, които после ще ви помогнат да направите проекта печеливш.

Подгответе са да ви завладее разочарованието и отчаянието - неизбежно в един момент ще се запитате: "Какво си мислех!" Ще оспорите всичко за учебния проект, който сте намислили. В тези моменти трябва да обърнете внимание на първоначалното си желание и да си припомните какво ви е накарало да се заинтересувате по темата. Дори и да не успеете да върнете обратно тази ваша първоначална страст за създаване на учебен филм, опитайте се да откриете малки стъпки, които може да предприемете сега, за да придвижите проекта напред. Движението с малки стъпки е забавен начин да се върнете на пистата и да завършите филма.

Инвестирайте в качествени аудио системи - ако искате да създадете печеливш проект за учебен филм, може да заснемате кадрите със стара техника, но в никакъв случай не трябва да подценявате звука. Купете най-добрата аудио техника, която ви е по джоба. Аудиторията ще ви прости лошо качеството на видеото, но не и лошо качество на звука.

Поставете си цели - това е очевиден извод. Просто го направете!

Правете малки стъпки - ако сте зациклили в процеса по създаване на учебен филм, запитайте се какво точно ви спира, за да се движите напред. Опитайте се да отстраните проблемите. Например ако не можете да намерите някой, който да ви осигури средства за продължаване на проекта, опитайте се да откриете повече хора, които да ви финансират с по-малки суми. Те може и да не са достатъчни за крайната цел, но това е правилна стъпка към нея.

Направете си списък "Пет бързи победи" и "Пет смели движения" - в тези списъци посочете цели, които са важни за реализацията на вашия проект. Тези мини успехи могат да изиграят важна роля за стимулиране на морала и желанието.

Задайте си малки цели, които да завършвате всяка седмица - например създайте списък с хората, които ще заснемете или интервюирате. Направете първото си интервю тази седмица. Следващата седмица направете второто интервю. Това са важни стъпки към успеха.

Създайте си представа за филма - когато споменете, че правите обучително видео, хората ще се поинтересуват за какво става дума. Не се забивайте в някакви скучни отговори. Изработването на перфектната представа за вашия филм изисква време. Но си струва всяка секунда от усилията, които ще вложите. Тази картина, която ще си изградите, ще ви помогне да оцелеете в неловките ситуации.

Избягвайте хората, които не ви подкрепят - да направиш учебен филм е достатъчно трудно. Заобиколете себе си с хора, които подкрепят вашата мечта.

Бъдете добър към себе си - правете малки крачки. Направете една стъпка днес, следваща утре. И не се упреквайте, ако не отидете напред толкова бързо, колкото искате. Научете се да си прощавате, когато нещата не вървят по план. Иначе ще се откажете още в самото начало.

Естествено, винаги има шанс оригиналната ви идея да не се осъществи по начина, по който сте си представяли. И е напълно нормално и логично да минимизирате загубите и да се съсредоточите върху следващата идея. Просто се уверете, че сте спрели проекта заради правилните причини. Понякога успехът на вашия учебен филм се оказва съвсем различен от това, което сте очаквали. И все пак историята ви може да бъде страхотна и с нея да постигнете желания успех и да спечелите достатъчно пари.

Дръжте главата си вдигната високо! Не се отказвайте само защото ви спират няколко дребни проблема. Обърнете се към тях, решете ги и продължете напред! Ако го направите, имате огромен шанс да оцелеете в процеса по създаване на учебен филм. А оцеляването неизбежно ще ви доведе до успеха и печалбата.

Асен Рашков

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso