Как да напишем сценарий за промоционален видеоклип за обучителен курс

Как да напишем сценарий за промоционален видеоклип за обучителен курс

Направили сте качествено обучение. Сега искате да поканите потенциалните клиенти да се запишат в това електронно, присъствено или смесено обучение. Една от възможностите е да създадете промоционален видеоклип. За да имате успех, добре е преди това да изготвите сценарий за видеоклипа. Сценарият ще ви позволи да фокусирате идеите си. Той може да послужи като план, който съдържа посланията, които искате да изразите - как да ги подредите, как да ги подсилите чрез добавяне на аудио и какъв стил да изберете спрямо целевата аудитория. Чрез разработването на подробен сценарий ще можете да осмислите и необходимостта от разказвач, един или няколко водещи, локацията и допълнителните опори, които да подсилят посланието. Мнозина доставчици на обучение се ограничават до текстовото представяне на курса, но колкото и добро да е то, няма силата и емоционалното въздействие на видеопосланието. И така стартирайте:

  1. Стартирайте която и да е програма за текстообработка на компютъра си и създайте нов документ.

  2. Въведете основната цел и подцели на промоционалния видеоклип. Например: Да популяризирам курса по електронно обучение на тема „Управление на времето“, като достигна до 1000 потенциални участници в рамките на един месец. Добра идея е да опишете и вашата целева аудитория.

  3. Опишете какъв стил на видеото ще използвате. Ако например това е много сериозно обучение за топ мениджъри, предайте и съответния сериозен мениджърски стил. Ако е електронно обучение за ученици 4-ти – 7-ми клас от средния курс на обучение, изберете стил с ярки цветове, силна музика и динамични сцени, сменящи се през няколко секунди.

  4. Определете и бюджета на своя промоционален видеоклип. Ако можете да си позволите добър бюджет, планирайте в сценария на клипа, който ще представя вашия курс, интересни места за заснемане – голяма конферентна зала с много екстри и статисти. Създайте сценарий, който да има епични пропорции, за да впечатлите своята аудитория от потенциални участници в обучението. Ако имате скромен бюджет, можете да планирате в сценария места като: учебна или класна стая, офис пространство, лаборатория, кафене или друго подобно място. В този случай избягвате многото локации, защото преместването на техниката коства доста време и пари.

  5. Напишете и обещанието, което вашият обучителен курс дава. Въведете един параграф, в който обяснявате защо и как обучителният курс е уникален, как решава проблемите на обучаемите, какво съдържа, какви компетенции развива и какво може по-добре да прави участникът след приключване на обучението. Наблегнете на ползите, които участниците ще имат по време и след приключване на обучението.

  6. Въведете и параграф, описващ методите, които ще използвате (междинни тестове, учебни материали, срещи, курсови проекти, практики, финални тестове, сертификати). Формите на провеждане - присъствена, дистанционна или смесена. Сценарият може да включва и демонстрация – кратки фрагменти от вече проведени курсове, интересни интерактивни материали, готови групови проекти или продукти, изработени от участниците в обученията.

  7. Ако е подходящо, включете секция, в която участници в обучението, други разпознаваеми експерти или дори знаменитости правят кратки изявления относно вашия курс. Така ще подкрепите твърденията си и ще увеличите ентусиазма на потенциалните хора в обученията.

  8. Дефинирайте условията на промоцията. Това може да включва ограничен период на записване. Допълнителни отстъпки за записване на роднини или участници от една организация. Значителни отстъпки при записване на повече от едни курс. Връщане на такса под определени нива на удовлетвореност. Начини или отложени срокове за плащане. Ако има и други изисквания за получаване на промоцията, не ги премълчавайте – това много дразни хората, а и може да ви сблъска директно с КЗП.

  9. Включете в сценария и контактната информация. Тя може да съдържа: уеб сайт, каталог за обучения, телефон за обаждане, електронна поща за допълнителна информация, пощенски адрес, адрес или дни на отворени врати във вашия учебен център.

  10. Накрая не забравяйте да призовете към действие. Например: Запишете се сега! Споделете с приятел! Посетете сайта ни, очакваме ви! и т.н.

 Внимавайте с продължителността на видеоклипа. Не е необходимо той да включва всичко, което е посочено по-горе. Ако надхвърлите три минути, рискувате да откажете гледащите. Добрият сценарий служи и като ръководство за останалите участници в процеса на правене на промоционален видеоклип – оператори, режисьори, участници, озвучители и пр. Хората предпочитат да гледат видео, така че не се лишавайте от този канал за достигане на потенциални участници във вашето обучение. Не е сложно. Просто започнете и ще се учудите от самите себе си.

Асен Рашков

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso