Бизнесът и микрообучението – ръка за ръка към успеха

Бизнесът и микрообучението – ръка за ръка към успеха

Как се информирате в наши дни? Ако все още си купувате вестник всеки ден и го четете, докато пиете сутрешното си кафе, то вече сте част от малцинство. Или може би хващате ранните сутрешни новини по телевизията, докато се подготвяте за работа. А може и да слушате новини по радиото, докато шофирате. Но най-вероятно сте част от нарастващото мнозинство, което се обръща към интернет за новини и информация, от която се нуждаe, като за целта използва смартфон, компютър или таблет. Това e един от примерите за микрообучение. Всеки човек ежедневно минава през редица микрообучения, които му помагат в личния живот или на работното място.

Микрообучението – бъдещето на обучението на работното място

Младото поколение е израснало с технологични устройства, чувства се комфортно, когато работи с тях, защото те позволяват предаването и получаването на информация със светкавична скорост. Това бързо търсене и бързо получаване на информация, според мнозина, е основната причина за спада на човешкото внимание върху дадена задачa, без да се разсейва, с близо 4 секунди от 2000-та година насам – вече е едва 8 секунди според скорошно проучване на Microsoft.

Как бизнесът може и трябва да се пригоди към новата дигитална среда

Ерата на традиционното преподаване трябва да приключи. Все повече преподаватели подкрепят тази идея. Преходът на настоящите образователни институции към новото обучение ще бъде бавен, дори и в революцията на електронното обучение и технологичното развитие в класните стаи. Бизнесът обаче не е възпрепятстван от бюрокрацията на образованието и трябва да се захване с нови технологии и методологии за по-ново обучение – по-специално микрообучението.

Микрообучението е стратегия за учене на работното място

Служителите се различават по желанието и потребността им от информация, но не се различават по начина, по който искат да я получават. Все по-често обаче те се сблъскват с дълги обучителни курсове, семинари и огромни остарели и досадни ръководства. Това, което те желаят, са краткотрайни учения в малки размери, достъпни на всички устройства, с които те да могат да се занимават в свободното си време. Повечето служители нямат нищо против традиционното обучение и придобиването на нови знания – те просто искат повече контрол за това как и кога да ги получават. Работодателите трябва да осъзнаят факта, че технологиите могат да отговорят на нуждите и желанията на служителите и че микробоучението ще бъде по-евтино, по-ефикасно и в крайна сметка по-ефективно. Ето само няколко примера как фирмите могат да използват микрообучението:

  1. Ръководства за служители

Служителите не са деца. Принуждавайки ги да седнат по време на обучителните сесии и да усвоят ръководствата, това усвояване твърде много напомня на основното училище. Чрез микрообучението всеки раздел от подобен наръчник или всяка глава от обучителния курс може да бъде разработена чрез завладяващ видеоклип и на служителите може да бъде даден само краен срок, в който да усвоят всеки малък модул. Това ще им даде възможност да избират кога да имат достъп до модулите и къде да бъдат, когато го правят. Много от тях може би ще са по-щастливи да гледат някой от модулите на таблета си, докато се хранят, или в леглото, преди да заспят, или по време на пътуване с влак или със самолет. И ако искате да се уверите, че модулите са усвоени от служителите, винаги може да поставите тест в края на всеки от тях.

  1. Хранилище с модули – безценно за ново или продължаващо обучение

Предвидени са интервюта тази седмица за назначаване на служител на нова длъжност, а специалистът по човешките ресурси, който ще провежда тези интервюта, се разболява от пневмония. Можете да отмените всички тези интервюта, разбира се. Но какво би станало, ако имаше един или два модула, до които началникът на специалиста по човешки ресурси може да получи достъп и да научи в рамките на 10-15 минути, така че да знае какво да пита или да не пита кандидатите.

Друг пример е когато служител току-що е повишен и има нови знания и умения, които трябва да се научат. Микрообучителните модули позволяват това да се случи според графика на служителя.

Или пък например е въведено ново оборудване, което ще бъде използвано от няколко служители. Всеки служител може да избере времето, в което да получи достъп до тренировъчния модул – докато работи на новото оборудване или докато си почива вкъщи. Този вариант е много по-бърз и много по-ефективен и така всеки нов служител, който се присъединява към екипа, ще може сам да усвои модула за новото оборудване, без да взима от времето на друг служител, който да го обучи.

Културата на работното място се променя от микрообучението

Микрообучението е за всички хора, които искат да усвояват информация на малки парчета по начини, които са приятни и често интерактивни, ако модулите са разработени добре, разбира се. Даването на свобода на обучаемия го овластява и му осигурява усещане за уважение и доверие.

Актуализациите на микрообучението са много по-лесни

Ако нещо трябва да бъде актуализирано в микрообучението, просто го изпратете чрез кратко видео или чрез социалните медии. Така служителите, за които се отнася информацията, ще я получат бързо, а мениджърите ще спестят време.

Как да направим микрообучението, така че то да проработи

Ето 3 начина, по които може да направим микрообучението на служителите успешно

  1. Направете модулите на обучение и актуализациите съвместими за мобилни устройства

Целият смисъл на микрообучението е да даде гъвкавост за учащия. Тази гъвкавост означава, че всички модули и актуализации трябва да бъдат удобни и да могат да се възпроизвеждат и на мобилни устройства.  Хората не се прибират вкъщи, за да седнат веднага на настолните си компютри. Те използват телефоните или таблетите си и трябва да имат лесен достъп до материалите за микрообучението, които да не отнемат повече от 5-10 минути.

  1. Използвайте по-малко информация

Студентите правят обучителни флаш карти с причина - те им позволяват да възприемат малки парчета информация в даден момент и мозъкът да ги обработва по-добре. Съкращаването на модулите от микрообучението до размер на флаш карта би било много трудно, ако всичко е само текст, разбира се, но тук идват графиките и видеоклиповете.  А и те са много по-привлекателни за обучаващите се.

  1. Включете колкото е възможно повече интерактивност

Интерактивният тест, а дори и играта, могат да бъдат мощен учебен инструмент. Учителите знаят това. Време е и бизнес-мениджърите да го научат.

Микрообучението и мозъците ни

Помислете отново как вашите служители получават информацията, от която се нуждаят, извън работното място. Те я възприемат на малки части и фрагментни. Такива примери са гледането на видео, достъпът до публикации в Инстаграм или Фейсбук, проверяването на имейлите по няколко пъти дневно, заедно със съобщенията във всички останали социални мрежи, в които имат акаунти. Цялата информация влиза много бързо в мозъка и се предлага на малки парченца. Мозъците на модерните потребители са обучени да се фокусират за кратки периоди от време, да усвояват бързо и да преминават към следващата информация или развлечения. Предприятията и техните мениджъри трябва да се възползват от това. Цената е единствено разработването на модулите за микро-обучение и/или времето, необходимо за актуализиране на съдържанието и изпращане на актуализацията. Не е необходимо да се организират скучни и продължителни семинари, на които служителите трябва да присъстват, защото в един момент те така или иначе ще прибегнат до мобилните си устройства и ще потърсят под различна форма микрообучението.

Разбира се, не всички обучения на служителите могат да се извършват чрез микрообучение. Но голяма част от тях могат. А мъдрият изпълнителен директор или мениджър ще разбере разликата, която дава микрообучението на служителите – то им позволява да се обучават и образоват сами във време и място, което намерят за добре.

Пример  може да видите тук: Фокусирано микрообучение "SWOT анализ"

Асен Рашков

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso