Мобилно обучение (mobile learning)

Мобилно обучение (mobile learning)

 

Какво точно е mLearning?

Този термини имат много и различни значения. Под  този термин може да се  разбира: „мобилност“ – таблет или смартфон, а под „м-обучение“ – използването (от вашата аудитория) на тези устройства за достъп до обучение и свързаната с него подкрепа, оценка, комуникация и изпълнение. Тази мобилност на обучението позволява на участниците да участ на практика от всякъде – от дома, в училище, самолет, кафене, в автобуса, на път и пр.

 

Фактори за успех в мобилното електронно обучение

 

Да започнем от заключението: mlearning като инструмент е идеалния начин да се използва пълноценно времето за учене извън обичайната и скучна учебна стая. От друга страна знаем, че да приложите добре написаната стратегия за мобилно обучение е нещо доста трудно. Има няколко фактора, които могат значително да подпомогнат вашият план за електронно интерактивно обучение.

 

Визия на мобилното обучение.

Преди да започнете да планирате детайлно програми и да генерирате интерактивно съдържание си задайте три ключови въпроса:

  1. Защо мобилното обучение е избраната от мен стратегия за обучение?
  2. С какво облекчавам живота на обучаемите?
  3. Как да доставя максимално лесно, бързо и интересно учебното съдържание до участниците?

Чрез отговорите на тези въпроси ще можете да решите дали мобилното обучение е работещо решение за вашите цели или не.

 

Мобилни устройства и платформи за предоставяне на мобилно обучение

Още преди за сте започнали да разработвате съдържание трябва да вземете друго стратегическо решение – чрез каква платформа за мобилно обучение ще предоставяте съдържанието на участниците. Това зависи и от това какви мобилни устройства използват хората от вашата целева група. По всяка вероятност ще искате да покриете всички варианти. Но повече или по-качествените платформи струват пари – нещо, което ще трябва да оцените преди да продължите с вашият проект за мобилно обучение.

 

Доставяне на учебно съдържание, упражнения и тестове

Нещо, което често се подценява. Обикновено основния акцент е върху съдържанието, неговата интерактивност, актуално, надеждност, привлекателност, леснота за запомняне и т.н. Обаче методите за доставяне на съдържание е не по-малко важен въпрос. Няма значение дали пускате всекидневни напомняния, нови флаш карти, игри, нови нива на игрите, страница с информация или нещо друго – необходимо е да прецените внимателно бюджета, мотивацията на участниците и достъпността до мобилните устройства, за да изберете най-подходящия начин да доставите съдържанието. Практиката показва, че използването на няколко паралелни инструмента дава най-добри резултати.

 

Правилно форматиране на разработеното съдържание

Няма как да пренебрегнете и този фактор – съдържание и неговото форматиране.

В началото са учебните планове и програми, които ще покрива обучението, начина по който ще бъде доставено съдържанието и на края как то ще бъде визуализирано на мобилните устройства на участниците. Преценете как ще изготвеното съдържание ще визуализира в повечето смартфони и таблети.

Защо да използваме мобилно обучение?

Свобода

Едно от най-явните предимства на мобилното обучение, е че дава свобода. През 2016г. се очаква ръста на продажби да остане стабилен (например PCStore.bg отчита ръст от 25% през изминалата 2015г). Според Веселин Ангелов от "Гемиус България" - компанията, която измерва интернет аудиторията – „От 3.7 милиона интернет потребители в България 3.1 милиона използват смартфони, 1.7 милиона използват таблети, показват данните. Ангелов уточни, че в тази статистика са включени само българските сайтове. Ако включим Google и Facebook, където мобилното потребление е още по-голямо, най-вероятно ще минем 50%, прогнозира той.“ (Bloomberg България 09.11.2015г.). Тези данни показват, че всеки участниците вероятно имат смартфон до себе си по всяко време. Това пък означава, че те по всяко време имат средство за обучение в джоба си. Смартфона или таблета са идеалното средство за преглед и възприемане на информация. Тъй като почти всички платформи за мобилно обучение са онлайн базирани размера на информацията която може да бъде достигната е неограничен. Ако знанията се побират добре на телефонния екран те могат да бъдат придобивани навсякъде от автобусната спирка до лежане в леглото по време на рекламите.

Постоянна и незабавно обратна връзка

В обичайното обучение – участниците следва да изчакат края на цикъла (например учебен срок или семестър), за да видят резултатите от своите усилия. Това често действа демотивиращо. Мобилното обучение позволява на участника да получи незабавна обратна връзка за своя напредък. Без да може да вижда бързо своите слаби и силни страни участникът се губи и има само общо усещане за напредък. Чрез мобилното обучение имате уникалната възможност да предлагате разнообразна и интересна за възприемане обратна връзка. Можете да го направите чрез викторини, съобщения, мини тестове и казуси. Особено силно влияние върху мотивацията на участниците за възприемане на учебното съдържание може да постигнете чрез различните методи на игровизация (виж по-подробно в игровизация LINK). Така учещите се могат да следят и контролират (което означава и своевременно да коригират) своето поведение и количеството на влаганите усилия.

Уникално преживяване

За разлика от една обичайна зала за обучение (класна стая) където обучението е еднакво за всички при мобилното обучение - няма дори двама участници, за които обучението да е едно и също. При този тип обучение можете да съберете много бързо и структурирано отзивите на участниците и да нагодите учебния материал, така че да постигнете учебните цели и в същото време да направите материала интересен и забавен. При добре конструиран и структуриран учебен материал участника може да направи идеалния за него учебен план и да приспособи темпа на учене спрямо уникалните си предпочитания. Една бърза онлайн анкета или проучване изпратено по електронна поща и върната към вас може да ви помогне да създадете учебен курс, който отговаря на разнообразни вкусове, графици, интереси и създава уникално преживяване на всеки участник.

Ивайло Благоев

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso