За да е успешно едно обучение, преподавателите трябва да са практици

Лазар Иванов е един от основателите на център за професионално обучение „Мултитрейн“. В интервю за blog.contipso.com той коментира възможностите, които предоставя „Мултитрейн“, предимствата на електронното обучение, създаването на успешен курс и качествата, необходими на преподавателите.

Цялото интервю с основателя на „Мултитрейн“ може да чуете в прикачения аудио файл.

Ето и основните акценти от разговора ни с Лазар Иванов:

За център за обучение "Мултитрейн"

Център за обучение "Мултитрейн" не представлява това, което повечето хора си представят относно центровете за професионално обучение. Той е малко по-различен, защото ние впрягаме максимума от развитите вече технологии, като различни системи за дистанционно електронно обучение и виртуална класна стая. Именно чрез тях подобряваме обучителния процес.

Курсовете в нашия обучителен център са предимно с IT насоченост, предвид това че екипът ни е от IT специалисти. Основният ни курс е по графичен дизайн, като вече разполагаме с над 350 успешно обучени курсисти в тази сфера.

Ние се опитваме да впрегнем максимума от развитите технологии. Живеейки в информационна ера, успяваме да направим това чрез нашата платформа за дистанционно електронно обучение, която ни позволява да обучаваме нашите курсисти от всяко място и по всяко време, тоест те да се обучават, когато имат свободно време и възможност това да се случва. Ползвайки виртуална класна стая, това е една среда, в която могат и да се срещнат със своя лектор по дадения модул, те могат да обменят информация и персонално и за разлика от познатите конвенционални методи в някой ВУЗ, там комуникацията става много по-лесно и по-гладко и съответно всеки един обучаем бива доста по-добре обгрижен от своя лектор.

За реализацията на курсистите

Нашите обучаеми се реализират доста добре на пазара на труда. Голяма част от тях са отворили свои собствени компании или работят в различни печатници, фирми и маркетингови отдели. Една голяма част от тях се реализират и в чужбина.

За електронното обучение

Ние имаме обучени курсисти от цял свят и въпреки че те не присъстват в зала и не се обучават в зала, обучението им става доста по-лесно и те получават доста по-качествени знания и умения, защото намират време,в  което да прочетат дадения материал, да усвоят знанията и  в предвидените за виртуални класни стаи часови интервали, могат да се допитат до лекторите си, които да им разяснят това, което не им е станало ясно. Така те придобиват доста по-качествени знания и затвърждават наученото. Освен това курсистите имат достъп до платформата по всяко едно време и след приключване на курса. По този начин те могат да си опреснят знанията си и да зададат някой новоизникнал въпрос към своите лектори.

Всеки ден мислим за варианти и начини за подобряване на процеса на електронното обучение. Събираме много качествена обратна връзка от всяка завършила група курсисти и по този начин подобряваме нашия курс. Това става много лесно чрез бързото събиране на обратна връзка от всички курсисти - нещо, което не се прави в конвенционалния метод на обучение и по ВУЗ-овете. Доколкото аз знам, няма такава практика студентите да оценяват лекторите си или пък дадената специалност, която са записали.

За създаването на успешен курс

За да се създаде успешен курс на обучение, той трябва да бъде разработен и замислен от професионалисти, от хора, които са практици и работят дадената професия, която преподават, а не са типичните университетски преподаватели, които са на заплата и хонорар и просто изчитат дадена лекция. Лекторите трябва да горят в дадената област и да са съгласни със желание да дават на курсистите.

В "Мултитрейн" имахме няколко курсисти, които са завършили дадената специалност по графичен дизайн в няколко ВУЗ-а в страната. Това, което получихме от тях като обратна връзка, беше, че за периода, в който са се обучавали в университета, а именно 4 години, всъщност не са научили това, което при нас усвоиха и научиха като информация, практика и усвоени знания за една година. Убеден съм, че центрове като нашия са възможността да се преквалифицираш или да натрупаш знание по професия, която ти е станала интересна.

За преподавателите в електронните курсове

Бих излъгал, ако кажа, че не се изискват никакви умения, за да преподаваш в електронен курс. Разбира се, че са нужни базови технически умения, все пак говорим за интерактивно обучение, говорим за дистанционно електронно обучение. Най-важното е тези хора да са практици и да са готови да дават максимума от това, което те са научили през годините, за да може даденото знание да се пренесе в курсистите ни за доста по-кратък период от време.

За бъдещите методи на обучение

Очаквам да се появят нови методи за обучение. Това правят и центрове като нашия. Това е процес, който няма как да бъде спрян. Младите хора са все по-заети и все по-ангажирани. Много трудно се привлича тяхното внимание. Игровизацията е един такъв подход - обучение чрез игри, различни интерактивни обучения, въпросници и т.н., които всъщност правят доста по-лек и приятен обучителния процес, а не толкова суховат, както познатият ни такъв във всяко едно висше учебно заведение.

Съветът на Лазар Иванов към преподавателите

Моят съвет не е само към преподавателите. С какъвто и бизнес да се занимава даден човек, било то електронно обучение или квартално магазинче, трябва да го прави за хората. Тоест, в момента, в който те го правят, за да удовлетворят желанията и потребностите на хората и да отговорят на тях, тогава те ще са доволни и респективно и ще са печеливши. Това е нашата цел, така сме настроени в нашия център и по този начин обучаваме курсистите ни. Този съвет е напълно релевантен и за хората, които се занимават с електронно обучение.

Асен Рашков

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso