5 предимства на електронното обучение

5 предимства на електронното обучение

Неоспорим факт е, че живеем в дигитална ера, колкото и клиширано да звучи това твърдение. Заспиваме с телефона си и се събуждаме отново с него, плащаме сметките си онлайн, резервираме си полети, хотели и ресторанти през приложения, а някои дори намират голямата любов в интернет. Затова е напълно естествена стъпка обучението също да премине в мрежата.

 

В книги като “Играч първи, приготви се” на Ърнест Клайн например образованието директно е преминало във виртуалната реалност и човек буквално може да посещава училище, посредством шлема за VR, който отнася съзнанието му в необятния Оазис (симулацията носи това име - бел.а.). В наши дни технологиите все още не са чак толкова развити, но това не ни пречи да посещаваме онлайн курсове, без да ставаме от компютъра си.

 

В настоящия материал ще ви представим 5 предимства на електронното обучение. Списъкът определено може да се допълва, затова с интерес бихме прочели и вашите предложения.

 

Неограничени възможности

Ако живеете в малък град и искате да изучавате чужд език, трябва да избирате само и единствено между възможностите, които местните школи предлагат. В повечето случаи това са масовите езици като английски, немски и руски, но ако вие например имате интерес към скандинавските езици, то е почти сигурно, че подобен курс няма да е наличен.

 

При електронното обучение обаче можете да избирате не само между каквито си пожелаете чужди езици, но и между съвсем разнообразни дейности като курсове по фотография, графичен дизайн, дигитален маркетинг, seo оптимизация и много други. Защото човек, който има желание да учи и да се развива, не бива да бъде ограничаван от граници, били те и чисто географски.

 

Индивидуално отношение

При електронното обучение е практически невъзможно да пропуснете нещо важно от теоретичната част, тъй като обикновено разполагате с разработените теми. По време на групови обучения много хора се притесняват да задават въпроси и често преминават през материала, без да са го усвоили напълно - подход, който няма място в онлайн уроците. Когато сте пред компютъра, вниманието ви е насочено само и единствено към курса и имате възможност да се съсредоточите максимално.

Гъвкавост

Случвало ли ви се е да се откажете от курс, защото не можете да го вмъкнете в графика си? Или е в работно време, или пък е през целия уикенд и всъщност колкото и да ви се иска, да няма как да добавите допълнителни часове в денонощието. При онлайн обучението този проблем отсъства, тъй като в повечето случаи вие можете да избирате времето, през което да бъде сесията, а ако е офлайн, тогава вече наистина зависи изцяло от вас.

 

Спестяване на време

В град като София например всяка възможност за спестяване на време е наистина ценна, имайки се предвид разстоянията и трафика. Често се случва вие да живеете в единия край на града, да работите в другия, а курсът, който искате да посещавате, да се намира в някой трети далечен ъгъл. Това означава безкрайно пътуване с градския транспорт или чакане в задръствания с личен автомобил или такси, смяна на превозни средства и едни часове, които буквално отминават на пътя. Защо да губите и тях, и нервите си, вместо да се приберете на топло и уютно вкъщи, да си направите чаша чай или кафе и да седнете пред компютъра, готови за нови знания?

 

Спестяване на пари

При електронното обучение можете да спестите средства по няколко направления: първо, някои от курсовете са по-евтини (може да намерите дори и безплатни), тъй като обучаващите нямат разходи за помещение, консумативи и други; второ, не ви се налага да харчите пари за транспорт; трето, спестявате и от дребни разходи, като например от нещо за хапване в почивките, кафе и други уж малки разходи, които, пресметнати накрая, всъщност могат да направят една наистина сериозна сума.

Станислава Симидчийска

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso