Има нужда от нов подход към преподаването и обученията

Гергана Василева е корпоративен консултант, експерт по комуникации и мениджмънт на репутацията и бизнес коуч по лидерство. Тя има доказан дългогодишен опит в успешни кампании за мултинационални компании. От 2005 година Гергана Василева е директор на Лондонското училище по PR.

В интервю за blog.contipso.com тя коментира възможностите, които предоставя Лондонското училище по PR, електронното обучение, предизвикателствата пред съвременните преподаватели и нуждата от лидери в бизнеса.

Целият разговор с директора на Лондонското училище по PR може да чуете в прикачения аудио файл.

Ето и основните акценти от интервюто с Гергана Василева:

За Лондонското училище по PR

Лондонското училище по PR е международна организация за обучение и развитие на бизнеса, която вече има офиси в 19 държави, като представителството в България съществува от 2005 година.

Обученията, които ние предлагаме, са в сферата на комуникациите, управление на репутацията както корпоративна, така и лична.

В Лондонското училище по PR ние предлагаме както отворени курсове, така и вътрешно фирмени обучения - и на български, и на английски език.

Ние определяме курсовете ни като съчетание на трейнинг модел с консултиране. Именно затова и преподавателите ни са практикуващи специалисти, които имат реален опит от бизнеса и успешни кампании, които се случват тук и сега.

С все по-динамичното развитие на дигиталните комуникации дори и миналогодишните кампании вече са остарели като модели и канали за достигане на целевите групи и затова ние постоянно обновяваме курсовете и модулите си. Именно това е разликата между обученията, които ние предлагаме и други подобни в нашата сфера, на нашия пазар.

За електронното обучение

Аз съм изключителен привърженик на електронното обучение. Виждам много ползи в неговото прилагане и се надявам все повече организации да започнат активно да инвестират в системи за електронно обучение, които да бъдат и вътрешнофирмени. Когато става въпрос за сфери на дейност, които са с повтарящи се действия, виждам изключителна полза от електронното обучение.

Същевременно бих казала, че има дейности, в които електронното обучение не е достатъчно и е необходимо да бъде съчетано с традиционните методи и подходи на обучение.

Моят опит показва, че изключително много зависи какво е предизвикателството, пред което една организация е поставена, и в зависимост от сферите на дейност и от отделите, които имат нужда от обучение, е необходимо да има един интегриран подход. Тоест, да бъдат използвани както традиционните модели на обучение, които са свързани с присъствена форма, така и да бъде включено и електронно обучение, за да могат да бъдат систематизирани добрите подходи и методи на начина, по който функционира организацията. И същевременно да бъдат използвани и модели на обучение, които да бъдат в сферата на коучинг, менторинг, индивидуални обучения, така че да могат да бъдат покрити максимално добре нуждите на участниците в дадена организация.

За корпоративните и бранд комуникациите

Корпоративните и бранд комуникациите са една изключително динамично развиваща се сфера в цял свят. Вече всички ние сме свързани в мрежата, което прави управлението на комуникациите все по-всеобхватно и по-предизвикателно.

Специалистите по комуникация вече са убедени в силата на съдържанието, но темата как да създаваме качествено съдържание става все по-важна. В нашите курсове говорим все повече за видео съдържанието и точно затова даваме все по-голяма възможност за допълнителни практически занятия.

За SEO за PR специалистите

Темата за SEO за PR специалистите също е много интересна и важна. Голяма част от PR-ите не знаят как да оптимизират по ключови думи своите материали, които публикуват и разпространяват. Ние имаме експертизата в тази насока, тъй като работим по международни проекти и вече предлагаме специализирани вътрешнофирмени обучения и консултации по SEO за екипи по корпоративни комуникации.

За бизнеса и лидерството

Лидерството е една от думите, които съдържат в себе си толкова много аспекти, че е много трудно дори да бъдат изброени качествата на един човек, за да може той да бъде лидер. Лидер се става с опит, с изграждане на личностните ни качества, с много труд, с много и себенаблюдение и наблюдение на другите хора и добрите лидери около нас. Бих казала, че това човек да бъде лидер и да стане лидер, е един сложен, дълъг и отговорен процес.

Един добър бизнес не би могъл да съществува без хора, които са лидери. Добрите бизнеси са създавани от хора, които са имали желанието и постоянството да тръгнат и да създадат един бизнес, който да е успешен. За всеки един успешен бизнес е важно както да развива своите мениджъри и да ги прави успешни лидери, така и да привлича отвън лидери, които могат продължават да развиват бизнеса и организацията, за да може тя да бъде още по-успешна.

За преподавателите в днешни дни

Все по-трудно става да бъдеш преподавател в днешни дни. Все още има преподаватели, които са свикнали с традиционния начин на провеждане на обученията, които подценяват този факт.

Преподавателят трябва да бъде готов и да знае, че обучението не е едностранна дейност. За да бъдем наистина добри преподаватели в днешно време, това е свързано с едно постоянно усъвършенстване и денонощна работа по отношение на подготовката ни.

Бих посъветвала преподавателите да не спират да се усъвършенстват, да четат, да се развиват, да следят тенденциите е своята сфера и начина, по който се развиват обученията. Вече има толкова много възможности, включително и за отворени обучения – или безплатни, или на много достъпни цени в интернет, така че ние трябва да бъдем готови да отговаряме на въпроси, които са свързани с тенденциите в този момент, да се развиваме денонощно и да отговаряме на изискванията на потенциалните участници в курсовете. Трябва да бъдем готови не само да даваме всичко от нас, но и да се учим от самите участници в курсовете, защото обучението не е едностранен процес, а е многостранен, в който ние самите като преподаватели можем да научим много от нашите курсисти.

Асен Рашков

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso