Казус за справяне със стреса
спонсорирана статия

Казус за справяне със стреса

Този казус може да се използва в обучения, свързани със стрес мениджмънт. Отговорите на въпросите за размисъл ще ви провокират да се замислите върху поведенията, насочени към намаляване или справяне със стреса и тревожността. Тук не се разглеждат модели и техники за овладяване на стреса, но такива можете да намерите в обучението „Справяне със стреса“.

Казус за психоемоционален стрес:

Иван Иванов е студент в НБУ. Той е амбициозен и активен млад човек. Не разполага с много пари, а и няма кой да го подкрепи. Майка му е безработна от няколко месеца и самата тя има сериозни проблеми и изпитва огромен стрес. Баща му ги е напуснал още когато Иван  е бил на 8 години.

Като интелигентен човек с голям потенциал, Иван е успял да получи частична стипендия. Той може да запази тази стипендия, само ако запази постигнатото високо ниво на успех. Университетът е разработил пътна карта за развитие на Иван и ключови предмети, по които трябва да има отличен резултат.

Иван е напрегнат от цялата тази ситуация. Различните изпити имат разнообразен график, но сега положението изглеждаше, че ще излезе извън контрол. Три, да, три от ключовите предмети се падаха в един и същи ден. Когато видя графика на изпитите, Иван направо се срина.

Първо се ядоса, че те съвпадат по този изключително неприятен за него начин. Започна да се оплаква горчиво за риска да загуби стипендията си на всеки, който бе готов да го слуша. После се развихри шумен конфликт със съквартиранта. Иван се опитваше да се концентрира върху учебния материал, докато съквартирантът  му бе организирал игра на белот и бе надул „Ламборгини“ на Фики Стораро на макс.

Бесен, Иван отиде до библиотеката и там учи последните няколко дни. Учи и в нощта преди самия изпитен ден. Прескочи закуската на следващия ден, защото искаше да стигне до залата за изпити навреме.

Асистентът на Проф. Петров раздаде изпитния материал и Иван започна да го чете. Поне си мислеше че може, но не можеше. Абсолютна паника обзе Иван. Все едно текстът бе едно цяло – без редове и интервали.

Зрението на Иван се замъгли. Едвам разчиташе отделните въпроси и възможните отговори. На всичкото отгоре не можеше да си спомни нищо. Абсолютно нищо. Когато четеше учебника, все едно той го бе писал, а сега все едно някой друг го беше чел. Колкото по-дълго четеше, толкова по-лошо ставаше.

Започна да му се вие свят и да му притъмнява. Накрая, реши да налучква отговорите и да излезе от залата възможно най-бързо.

Иван се срина. Едва се добра до леглото в квартирата. Беше толкова стресиран, че пропусна следващите два важни изпита. Дори не можеше да заспи. Мира не му даваше мисълта, как ще се оправя от тук нататък. Не по-малък му бе и проблема как ще каже на майка си, че е изгубил стипендията.

Въпроси за размисъл:

 1. Има ли нещо, което Иван ми могъл да направи, за да се справи по-добре с тази ситуация?

 2. Каква бе причината за напрежението между Иван и съквартиранта му и имаше ли по-адекватно решение на проблема?

 3. Какви други стратегии за покриване на теста биха му помогнали да се вземе изпитите?

 4. Трябваше ли Иван да сигнализира в „учебен отдел“ за проблема си?

 5. Ако бяхте преподавател на Иван и той се е обърнал към Вас с молба, как бихте постъпили?

 6. Ако бяхте на мястото на Иван, какви техники за редуциране на стреса бихте използвали?

 

5 удивителни факта за стреса:

 1. Вашата надбъбречна жлеза произвежда адреналин, който повишава сърдечната честота, кръвното налягане и увеличава количеството на захарта в кръвта. Вашата надбъбречна жлеза отделя кортизол, известен като хормон на стеса. Това ви помага да бягате бързо, както бягате от полудял бик, но когато сте в социална ситуация и няма бик, от който да избягате, това е разрушително.

 2. Стресът убива мозъчните клетки; а спокойната среда позволява растежа им. Не е вярно, че мозъчните клетки спират да растат, когато сте възрастен, те просто растат по-бавно. Затова им помогнете и им осигурете възможност за развитие.

 3. Стресът е свързан с депресия и тревожност. Не е забавно!

 4. В резултат на това имунната Ви система не работи толкова добре, колкото би трябвало.

 5. Стресът може да укрепи Вашата имунна система, но само ако не е продължителен. Страхът от стреса, обаче, повишава риска за живота ви многократно.

Ако искате да научите повече за динамиката на стресовата ситуация, как да управлявате стреса и най-вече какви работещи техники има за противопоставяне на стреса, може да посетите разработеното от практикуващи психолози обучение на Консепта:

Справяне със стреса + изпробвани и работещи упражнения


Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso