Един несъстоял се разговор на тема време
спонсорирана статия

Един несъстоял се разговор на тема време

Веднъж, петгодишната ми дъщеря ме попита:

- За какво се използва часовника?

- Часовникът служи, за да можем да управляваме времето си – отговорих бързо аз.

- Но какво е времето, тати и какво значи да го управляваме – продължи да любопитства тя.

 

Смотолевих нещо набързо. Не намерих сили да й кажа това, което имам намерение да кажа на вас. А можеше да отговоря така:

 

Мило дете, ще ти кажа осем неща:

 

Първо, времето е мярка

Часовото време се измерва на базата на секундата по системата СИ (или СИ-секунда). До 1956 г. СИ-секундата се определя спрямо въртенето на Земята и е дефинирана като една 86400-на част от средния слънчев ден. Днес СИ-секундата се определя от атомни часовници и времето, базирано на СИ-секундата, се нарича атомно време. Тъй като въртенето на земята не е с постоянна скорост, атомното и слънчевото време се разминават. Понякога се налага да се прибавя или вади високосна секунда. И както виждаш, ние нямаме никакъв контрол върху това. Не е по силите ни да управляваме времето.

 

Второ, времето е демократично

Няма значение кой си. Няма значение умен ли си или глупав. Няма значение дали си богат или беден, имаш 24 часа в денонощието.

 

Трето, времето е еднопосочен вектор

Тече и вече никога не се връща. Само предстои. Но дали? Всеки следващ момент може да се случи нещо и времето да спре. Да спре за ТЕБ. Помни дете - имаш само ТУК и СЕГА. Предишното е само история, от която можеш да се поучиш. Бъдещето е неясно, което не означава, че трябва да живееш ден за ден. Просто се наслади на момента. Използвай го по най-пълноценния начин. Може да ти е за последно.

 

Четвърто, времето е безценно

За разлика от магазините за играчки няма магазини за време. Не можеш да си купиш време. Просто не се продава. И това го прави безценно. Не можеш да го спестяваш. Не можеш да го заемеш и после да си търсиш версиите. Бъди внимателна, когато пилееш собственото си или чуждото време. Загубено е много повече от час/два или ден. Загубена е частица от нечий безценен живот.

 

Пето, времето е дар

Времето ти е подарено от Бог. Неговата воля се е проявила чрез нас - твоите родители. И не само. Времето е дар от всички и всичко на тази земя. Добре е да пазиш и да използваш много внимателно този дар.

 

Шесто, времето има настроение

Обърнала ли си внимание, дъще, че когато ти си забързана и времето е забързано. Когато си отчаяна и времето е отчайващо. Когато си щастлива – живееш в щастливо време.

 

Седмо, времето е кратко.

Часовникът, дечко, започва да тиктака от момента, в който си се родила и ще спре в момента, в който вече няма да съществуваш. А ти знаеш ли кога ще стане това? Може би, и дано да живееш колкото най-възрастният човек на планетата 122 години – а може би повече. Никой (освен Бог) не знае кога ще спре твоя часовник.

 

Осмо, времето е вечно

Осмицата е символът на безкрая. Времето ще бъде – независимо дали тебе те има или не в тази ти форма. В началото всичко в тази вселена е било енергия. После преди 13-14 милиарда години (ако може въобще да си го представиш) енергията се е превърнала в материя. Всъщност ти си вид енергия придобила сегашната ти форма. След време формата ти ще се трансформира в енергия и после в друга форма. ТИ ЩЕ СЪЩЕСТВУВАШ ВЕЧНО. Времето, в другата ти форма, може би няма да има значение. И може би няма да има часовници, за които да разпитваш.

 

Как ще използваш отреденото ти време зависи само от теб. Това е твоя живот и ти решаваш. Но помни! Доброто за теб невинаги е добро за друг. Ценното за теб не означава, че е ценно и за другите. Правилното и неправилното понякога зависят от гледната точка. Между мъдрото и глупавото често пъти дори няма граница.

 

 

Не мога да ти кажа кои са твоите 24 деления на часовника, но мога да ти дам осем бащински съвета:

 

Отдели си време за работа, това е цената на успеха.

Отдели си време за мислене, това е източникът на сила.

Отдели си време за игра, това е тайната на вечната младост.

Отдели си време за четене, това е изворът на мъдростта.

Отдели си време за семейство/приятели, това е пътят към щастието.

Отдели си време за любов, това е радостта в живота.

Отдели си време за смях, това е музиката за душата.

Отдели си време за сътворение, това е проявление на красотата.

 

Мъдро ще бъде да разпределиш времето си така, че да можеш да работиш и върху собственото си усъвършенстване. Учи се винаги от всяко нещо и от всеки човек. Аз така се уча от теб. Да, може да ти се стори странно, но ти си ми учител. А аз не съм срещал още човек, който няма на какво да ме научи. Бъди готова да приемеш най-скъпите уроци – уроците на живота. Стреми се към съвършенството всеки ден и знай, че никога няма да бъдеш съвършена. Внимателно взимай решения и знай, че животът е поредица от избори. Понякога ще съжаляваш за своите избори. Недей! Ако правилно си научила урока си, придобила си опит и си направила още една крачка към съвършенството. Не търси вина в другите и не завиждай това ще те разруши като рак, ще те разруши отвътре. Помни – човек (стига да е физически и психически здрав) е поредица от избори, които сам е направил. Всеки сам заслужава съдбата си.

 

За всеки от нас е отреден един час, в който времето ще спре. Може би миг преди това, а може би повече - човек се обръща назад и прави равносметка на своя живот. Прави баланс. Прави оценка. И ако сама ти не бъдеш доволна от себе си, НИКОЙ не може да ти прости. И твоя дух ще блуждае навеки белязан от крайно несъвършенство.

 

Затова, моля те, докато израстваш, а и цял живот, прави следните осем неща:

 

Първо - намери своята мисия – мисли - търси с упорство и намери смисълът на твоя живот;

 

Второ – открий своите ценности – изясни ги, разсъждавай трезво, не се поддавай на влиянието на медиите, модата, филмите – разбери какво наистина е ценно за теб самата;

 

Трето - постави своите приоритети – не бъди проста реакция на случващото се около теб. Когато знаеш своята мисия и ценности, това вече е лесно – работи с приоритети, защото иначе няма да ти стигне един живот, колкото и дълъг да е той;

 

Четвърто – направи си свой личен план за успех – действай. Внимавай, и аз, и майка ти, а и много хора и институции, ще се опитат (за добро или лошо) да ти наложат техните планове – но ти следвай своя;

 

Пето - гледай на своето време като инвестиция – инвестирай внимателно, не пилей този ценен ресурс – когато отделяш време за нещо мисли дали си заслужава, мисли какво печелиш, когато даваш от времето си;

 

Шесто – следи са своя успех – лесно е, когато периодично контролираш дали постигаш своите цели, следи дали действията ти помагат да изпълниш своя личен план;

 

Седмобъди гъвкава – и ако обстоятелствата налагат, преформулирай целите си и направи нов план, понякога (и то доста често) даже целта не е важна – важен е пътят. Взимай внимателно тези решения и се научи да се примиряваш с непроменимото да имаш сили да промениш променимото и да различаваш кое може и кое не;

 

Осмо – наслаждавай се на своя живот – какъвто и да е той възможно е да бъде само един, затова му се наслади – но не се знае, може да имаш и повече, така че, внимавай. Обичай и се наслаждавайки се на своя живот, пази живота на другите. Вгорчаваш ли нечий чужд живот - няма наслада. Успеха е горчив ако си го постигнала с унищожение;

 

Сега сигурно разбирате защо не намерих сили да кажа всичко това на детето си. Но от все сърце се моля то да порасне и да разбере всичко това. Тогава ще намеря куража да я попитам следното:

 

„След като разбра за какво служи часовника, след като разбра, че часовникът е само един от инструментите, чрез които градиш своя живот - готова ли си да работиш за смъртта?”

 и независимо какво ще ми отвърне тя аз ще уважа отговора й, но бих добавил:

Ти избираш. Но помни, времето е твоя живот. Можеш да управляваш времето като управляваш себе си.

 

Всъщност ти си часовника, дете.

 

Ако Вие искате да подобрите Вашата продуктивност – с нетърпение Ви очакваме, за да обсъдим различните техники
в курса: „Ефективно управление на времето“

Мултитрейн

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso