Ключови правила как да управляваме времето си, когато преподаваме онлайн

Ключови правила как да управляваме времето си, когато преподаваме онлайн

Електронното обучение се утвърждава все повече като средство за преподаване. За да бъде обаче полезно и успешно, едно такова обучение следва да отговаря на определени критерии и правила. Една от най-важните предпоставки за успешно електронно преподаване е поведението и представянето на обучаващия. Преподавателят следва да може да управлява времето в онлайн обучението, а в интернет вече са разработени различни инструменти за тази цел, които му помагат да се справи с предизвикателствата.

Всеки обучаващ използва различни начини, за да управлява времето си, когато преподава онлайн. Каквито и да бъдат обаче подходите за управление на времето, те следва да отговарят на някои ключови правила. Ако методът на обучаващия отговаря на тези правила, то вероятността курсът му да бъде успешен е много голяма.

Ето и основните принципи, на които трябва да се осланя управлението на времето, когато преподавате онлайн:

Направете график!

За да може всички аспекти на онлайн курса да вървят плавно, наложително е да направите солидна и редовна програма. Определете си регулярни часове през седмицата, в които да подготвяте текстове, да правите тестове, да разработвате онлайн работното време, да изпращате мейли до обучаемите, да публикувате документи, да провеждате онлайн дискусии или разговори в чат.

Задайте също така и срокове за студентите и за себе си и ги спазвайте. Това не само ще ви държи в течение с всички аспекти на вашия курс, но и обучаемите се справят много по-добре с курс, в който има зададени срокове и регулярни часове за връзка с преподавателя.

Станете ултраорганизирани!

Независимо дали преподавате един онлайн курс, или 10, организацията е от решаващо значение. От традиционния учителски дневник, бележниците и ежедневните планове, до онлайн напомнянията за сроковете и задачите, класните списъци и различните други инструменти за управление на курсове.

Има огромен избор от елементи, които да ви помогнат да останете организирани. Изберете този, който подхожда най-добре на вашата индивидуалност, стил на преподаване и класови специфики. Не забравяйте, че ако преподавате без необходимия опит и умения, това ще доведе до повече стрес за вас и до много неприятно преживяване за обучаемите.

Винаги включвайте в графика си и допълнително време за курса!

Очевидно не може да произвеждаме повече време, но това, което можем да направим, е да отделим един или повече часове всяка седмица за курса, за да се справим с препятствията, които често ни взимат от времето, планирано за обучението.

А ако нямате нужда от цялото това време и не го използвате за курса? Тъй като не можете да го прехвърлите за следващата седмица, имате избор - направете нещо отпускащо, просветляващо, обогатяващо, каквото и да е! Просто съхранявайте това скривалище на разположение всяка седмица, защото то определено ще ви трябва по време на курса или курсовете.

Знайте, че неочакваното винаги чука на вратата!

Независимо колко внимателни и организирани сте, без значение колко усърдно сте планирали целия курс, винаги бъдете подготвени за неочаквани изненади по време на обучението. Обучаеми, които се нуждаят от допълнителна помощ, неочаквани документи, от които вашето училище, университет или център се нуждае спешно, технически проблеми, внезапен недостиг на офис консумативи - списъкът е много дълъг.

Постарайте се да бъдете подготвени за тези неприятни изненади и когато те се случат, не оставяйте да ви отчаят или стреснат. Просто използвайте от планираното допълнително време за курса, за да се справите с всички неочаквани неща, които ви спохождат.

Планирайте задачите и времето си!

Винаги е важно да имате предвид времето, когато давате задания, особено тези, които трябва да редактирате или тези, в които трябва да участвате (дискусии, чатове или виртуални работни часове). Твърде често обучаващите с добри знания и висок ентусиазъм забравят това и често са опирани до стената, защото внезапно училищните ангажименти се сблъскват един с друг или пък се появяват нови неочаквани задачи. В тези случаи най-потърпевши са обучаемите, които страдат от недоброто планиране на времето на обучаващия, а нито един преподавател не иска това да се случи.

Никога не позволявайте на времето да ви контролира!

Училищата, разбира се, имат определени срокове, с които трябва да се съобразяват преподавателите. И все пак трябва да имате предвид важността да бъдете гъвкави, защото често студентите ще имат основателни причини да не могат да изпълнят задачите в определени срокове или пък на вас ще ви се наложи да отсъствате неочаквано. Може би ще осъзнаете, че обучаемите не са научили урока за времето, в което вие сте очаквали. В тези случаи, както и в други, ще трябва да разрешите удължаването на сроковете, независимо дали става дума за един ваш ученик или студент, няколко, или всички. Това е една от реалностите на преподаването.

Винаги опреснявайте "учебните часови зони"!

Стоенето пред компютъра час след час може да бъде и обикновено е много изтощително. И макар често да си повтаряме: "Трябва да направя това, преди да си тръгна", този подход може би не е най-доброто решение за вас и за вашите обучаеми. Почивката от една от тези часови зони пред компютъра, свързана с курса, определено ще опресни мисленето ви, ще ви зареди и ще ви съсредоточи отново. Една дрямка, разходка, напитка или храна, гледане на телевизия или четене на списание и т.н. - това е идеалната рецепта, която не е свързана с преподаване и ще ви помогне да станете по-продуктивен и ефективен преподавател.

 Съсредоточете се върху това, което трябва да се направи!

Има много неочаквани неща, свързани с преподаването, които се появяват и обучаващият няма друг избор освен да се справи с тях. И все пак има много други неща, които непрекъснато пречат на ефективната ни работа и привличат цялото ни внимание - безполезни телефонни обаждания, разговор с приятели или семейството (това наистина може да се случи по-късно), социални мрежи и хора, които ни пишат в чатовете, проверка на получените имейли... Списъкът е доста дълъг. Ако се отдадем на тези разсейващи моменти, постиженията в курса ще бъдат по-малки от очакваното, ще ни се налага по-често да се обръщаме към допълнителното време, което сме заделили, и ще ни връхлети вълна от чувство на неудовлетвореност и стрес. Не позволявайте това да се случи. Нека вашето време за курса да бъде неприкосновено.

 Развийте здравословни времеви трикове!

Има толкова много трикове, които може да развием или научим, а крайният резултат е, че те ще ни помогнат да бъдем по-добри мениджъри на нашето време. Някои премери - сложете в "Любими" уеб сайтовете, които използвате по време на курса, за да имате бърз достъп до тях, отпечатайте имейл адресите на обучаемите, за да можете бързо да ги намерите, ако те не са лесно достъпни на екрана, създайте шаблони за фрази, формули, задания и т.н., които ползвате редовно, създавайте копия от мейлите, които пращате до всички обучаеми, така че да можете да ги използвате изцяло или частично за други бъдещи курсове, сканирайте или изтеглете полезна информация, статии и изследвания, които да можете бързо да изпратите до един или повече обучаеми, които се нуждаят от допълнителна помощ. Всеки един от тези трикове може да направи така, че вашето налично време да се увеличи.

Нека интернет да стане ваш помощник по време на работа

Използваме интернет за онлайн обучение, разбира се, но вече бяха изброени и няколко начина, по които може да го използваме, за да си помогнем с него за управлението на нашето време. Запомнете - когато се ангажирате с онлайн преподаване, трябва да можете да изтръгнете всяка възможност, която компютърът може да предложи, за да управлявате времето си по-добре. Това използване на компютъра се простира и до ежедневните аспекти на живота, които не са свързани с преподаването, но могат да ни донесат повече спокойствие, сигурност и вдъхновение. Например, използвайте приложения за напомняне, които да ви помогнат да не забравяте крайните срокове и задачите, които трябва да свършите, дори и да не са свързани с курса на обучение, плащайте сметките си онлайн, правете покупки онлайн, търсете сайтове, които биха могли да предложат допълнителни предложения за ефективност на обучението, направете си "Любими" папки за телевизионни и радио програми, за кино и театър, за вестници и списания, за любими ресторанти - това са все неща, които ще ви спестят от времето за търсене и обаждане. Очевидно списъкът е много дълъг и продължава.

И помнете: Да не се справяте ефективно с разпределянето на времето си е все едно да пуснете термити в къщата си - скоро цялата ви структура ще се срине.

Асен Рашков

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso