E-Learning: петте златни правила за постигане на хармонията между дизайна и ефективността

E-Learning: петте златни правила за постигане на хармонията между дизайна и ефективността

За успешната реализация на един eLearning проект е необходимо да вложите усиля в неговото представяне и дизайн. Това следва да е не само естетическия дизайн, но и създаването на една емоционална връзка с обучаемите.

Един добре направен и обмислен дизайн демонстрира вложените усилия по създаването на обучението и подпомага многократно обучителния процес.

Ето и петте златни правила за реализирането на едно успешно и ефикасно eLearning обучение:

  1. Предоставяйте съществена информация: тя следва да е най-важна и лесна за разбиране.
    Важно е да се спазва теорията за когнитивното натоварване, според която количеството информация, по време на учебния процес, трябва да бъде минимално, особено когато се представя нова информация.
  2. Не забравяйте, че използвате невербална комуникация: тя е много по-ефикасна от вербалната такава. В уеб дизайна визуалните елементи действат като невербален език, улесняват ученето и запаметяването. В частност, трябва да се погрижите за типографията (стил, характер, размер), цветовете, последователността на елементите, иконите, символите, изображенията, анимациите и видеоклиповете.
  3. Използвайте разпознаваемостта: използването на познати елементи спомага обучителния процес. Потребителите предпочитат интуитивни курсове, които работят. Обикновените навигации и четимите шрифтове трябва да се предпочитат за изграждането на използваем и привлекателен интерфейс.
  4. Не пренебрегвайте търпението на потребителите: големия брой кликвания, за да стигнете до същинската част на обучението или съставянето на дълги въпросници, отвличат вниманието на потребителите.
  5. Използвайте разнообразието: това позволява да се стимулират различните интелигентности на хората, като се редуват видовете съдържание за да се запази вниманието на потребителите.

Лазар Иванов

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso