Как да се справим с манипулаторите в офиса?
спонсорирана статия

Как да се справим с манипулаторите в офиса?

Обречени сме на манипулация още от малки! Спомням си, с какъв страх пристъпвах към столчето в столовата в детската градина. Не бях от много ящните деца и всеки път чувах репликата: “Ще го ядеш ли? Ако не си изядеш яденето, ще ти го изсипя във врата!”. Изтръпвах, докато седях, вперила очи в поредната порция “Пиле фрикасе”, а зад гърба си чувах тежките стъпки на другарката (израснала съм в годините, когато малцина се обръщаха с Госпожо), която беше взела позиция “настъпление” и, вкочанена от страх и ужас, усещах, как лепкавата каша ще се размаже по гърба ми.

Знам, че подобно на мен, и много от вас са израснали с репликите: “Ще кажа на майка ти (за някого - баща ти), че не си ме слушал!” (изборът, кое лице ще цитирате, се прави на основа по-силната/авторитетната фигура, но за това друг път ще ви разкажа), “Няма да те обичам, ако не ме слушаш!”, “Животът е борба!”, "Какво си мислиш, парите не растат по дърветата!", "Ще те сменя с друго дете!" Последното може да прерастне по-късно в "Какво смяташ, че за твоето работно място не чакат други хора!”...На тази база много други примери ми изникват в главата. Трудно е да се забележите манипулаторът. Манипулативното поведение е подло и нечестно. Спомнете си, кога за последно дочухте репликата в магазина за дрехи: “Много добре изглеждате за възрастта си!” Е, аз вчера я засякох с радара си за манипулатори.

Някои от вас вероятно искат да ме спрат и да ми кажат: ”Защо не ни даваш примери от бизнеса?!”…Добре! Спомняте ли си, кога вашият мениджър ви провокира на срещата с екипа ви? Е, аз си спомням.
В старта на моята кариера, като млад служител в голяма комуникационна компания, подготвих най-хубавата презентация за инвазия на пазара. Три слайда, които показваха развитието в диаграма и какви пари ще спечелим от техническо решение за един от гигантите в областта на горивата. Големият шеф започна да търси “под вола теле” и да обяснява, как една или друга връзка в предложението ми няма да сработи. Как трябва да се вслушам в съвета на по-опитните от мен и че той го е правил като млад. Тирадата продължи с това, че трябвало да се допитам до техническите експерти и те да ми кажат, как се случват нещата. Монолог в стила: “Говоря ти така пред другите, защото това е необходимо за твоя кариерен растеж.” Големият бос толкова се беше “загрижил” за мен, че пропусна да забележи, как на третия слайд стоят имената на колегите от техническия съпорт, с които съм се съветвала.

Вече учех психология и забелязах, че шефът ми се чувства заплашен от мен. Как така някаква 20-годишна, без всякаква техническа грамотност, ще направи такъв идеен проект с толкова добре обмислено изложение!


Ако се занимавате с търговия, може дори да разпознаете манипулативното поведение на клиента, за когото работите, който често ви лъже за желанията на колегата му, за да получи това, което той иска.

За съжаление, хората, които използват манипулативни тактики, за да получат това, което искат, съществуват в реалния живот.

Определението интелигентен манипулатор звучи странно, а при атака от негова страна, ние в повечето случаи не разбираме, че сме обект на нападение, но развалянето на настроението ни е гарантирано. Той ни говори с тих и кротък глас, предпочита меката атака.

За да успеете да се справите с манипулаторите, прибегнете до целия спектър на психологическата защита. Излекувайте се от необходимостта да бъдете жертва. Започнете да живеете ТУК и СЕГА. Да казвате просто "НЕ". Да пазите дистанция.

Нека ви представя моите съвети за всеки ден:

1.Гледайте на света правилно. Нашият мозък е така устроен, че се грижи за физическото ни оцеляване. Ако той диагностицира заплаха, ние в повечето случаи блокираме. Мозъкът просто изключва някои функции. Спираме да чуваме, виждаме и слушаме. В тази ситуация няма грешно и вярно решение - просто обикновен избор, направен от манипулатора на база неговия опит. За да успеете да се справите с емоциите, които е нормално да ви връхлетят, използвайте добрите идеи от коучинга.

Първо правило на коучинга е: Животът е серия от малки решения! Запитайте се, каква е целта, която искате да постигнете като работите тук? Кое ви е спирало досега, да стартирате собствен бизнес? Ако досега сте се съобразявали с половинката си, а сега, когато сте сам, има ли друга причина, която ви спира? Успеете ли да приемете ситуацията не като нараняване, а като стимул за стартиране на свой бизнес, или кариера в друга област, вие само ще спечелите. Оттук и вторият съвет:

2. Префокусирайте се и в негативното намерете ползите за вас. В първия момент няма да ги различите, но след това ще се убедите, че ги има и сами ще усетите привлекателността им. Задайте си въпроса: С какво тази ситуация е полезна за мен?

3. Разширете кръгозора си. Самообучавайте се, надграждайте се, работете със специалист по личностно развитие. Тук ключово е да се запитате "Още ли стоя в зоната на комфорт?"

4.За всяко нещо имате потенциал! Задавайте си активно въпроси като: “Какво искам?”; “Какви други възможности за избор имам?”.

5.Похвалете себе си! Аз се хваля всеки ден. Запитайте се: Днес с какво успях да се преборя в себе си? Какво съм готов да променя?

6.Благодарете на света за радостта, която ви дава той, преувеличавайте всичко хубаво, което ви се случва, и подценявайте всички неприятности. Ето един подходящ въпрос:Благодарих ли днес?

7.Избягвайте пряката конфронтация. “Какво бих пожертвал, за да постигна това?” - това е въпрос, който ще ви помогне.

Като се видите с агресора, префокусирайте го! Кажете му, че подготвяте едно кратко резюме, което ще види след (тук сами фиксирайте времето) и заедно ще разгледате набелязаните точки в него, като вие сте се консултирали със съответните колеги (избройте имената на колегите, пред които има респект, всеки има респект от някой по-силен и влиятелен от него.)
И най-важното - започвате да комуникирате писмено, избягвате крясъците, безпочвените обвинения за облеклото и знайте, че винаги обезсилвате манипулатора с аргументите си.

8.Разделете се с негативните мисли, спомняйте си изминалия ден и акцентирайте на положителното от него, след това правете планове за следващия, мислейки за хубавите неща, които ще ви се случат. Задавайте си въпросите: Каква ми беше целта за деня? Колко процента и какво точно свърших от нея? Колко остана за утрешния ден? Колко и какви хубави моменти имах, докато постигах целта си? Събирайте хубавите моменти и си ги разглеждайте и припомняйте.

Накрая искам да ви кажа, че при психологическо нападение всеки от нас усеща, че НЯМА СИЛИ. За да си върна спокойствието и да отстраня физическия дискомфорт, ето какво правя аз:

  • ям люта чушка;
  • танцувам лудешки танци;
  • вземам студен душ;
  • пия горещо, силно кафе.

Важно е да живеете ТУК и СЕГА!

 

Ако сте ме харесали и желаете да разширите уменията си, можете да участвате в моите групи, в които заедно ще се научим, как да се справяме с манипулаторите и да оцеляваме в лична и работна среда, без да бъдем наранени или да нараняваме някого. Групите работят на принципа: Enjoy and Learn назад към природата и се провеждат в страната и чужбина в зависимост от желанията на участниците. Ако имате желание за индивидуална коучинг сесия, тя може да се проведе в офиса ми или по скайп. Телефонът за записвания е: 0887089800 .

Или ако желаете да споделите своя опит под статията, очаквам да напишете коментар.

 

Велимира Василева

Калина Радева 28.06.2019 19:35

Благодаря за статията! В моя живот често са се опитвали да ме манипулират в много сфери на живота ми, или казано по-точно, без да осъзнавах търсех такива взаимоотношения на манипулация. Когато осъзнах, че не съм жертва, прекратих опитите за манипулации от страна на другите хора. От скоро започнах работа в голяма компания и благодарение на описаните методи, успявам да не изгубя настроението си, въпреки многобройните манипулации, с които се сблъсквам всеки ден.

Анастасия Терзиева 29.06.2019 02:39

Манипулацията е повсеместна и мнато често неосъзнавана. Още като деца всички се научават малко или повече да манипулират. Цатова мисля че не трябва това да се приема лично. Во трябва да се парира, без да се влагат емоции.

Татяна Соколова 29.06.2019 09:32

Добри идеи как да действаме с един манипулатор. Има много шефове манипулатори и не е лошо да имаме повече инструменти и знания как да се отървем от тях. Аз се интересувам и от повече подробности за психиката на манипулатора.

Stefka Marinova 30.06.2019 09:30

Казват, че при залез слънце човек е толкова концентриран, че е в състояние да взема най-правилните решения. Мисля, че повярвалият в това, вече в петдесет процента е готов да разреши проблема си. Подобно въздействие има и добрият опит на специалиста, ако се срещнем с него навреме. Статията на Велимира Василева спечели доверието ми с Аз - формата - написаното е емоционално обагрено, а примерите касаят широк кръг от взаимоотношения, в които има или се таи бъдещ конфликт. Аз-формата поражда вяра и внушава, че всички трудности в междуличностните отношения и по веригата шеф-подчинен са преодолими, когато навреме потърсим компетентна помощ и специалистът - нашият коуч, ни покаже как да се развиваме професионално, как да се радваме на работното си място и в живота и как да сме щастливи от собствените си усилия и труд. Не е страшно да потърсим помощта на коуча и да следваме неговите правила. По-опасното е, нищо да не правим, а да се оставим в лапите на манипулатора, който живее с нашите мисли и чувства, със страховете ни и с нашата несигурност и трупа своето собствено благосъстояние от тях. А това е най-класическата и най-модерната експлоатация, на която аз казвам СТОП, прочитайки още веднъж статията. Следващата ми стъпка ще бъде срещата ми с КОУЧА.

Николай Колев 30.06.2019 09:39

Познато чувство ... трудно приемат, че си прав, когато си млад ! :) Важното е, че когато си убеден и аргументиран в твърденията си, няма как да не се съобразят, разберат реалността и да променят "правилата на играта". Трудничко си е, дори почти непостижимо, да манипулираш с консервативни методи интелигентно мислеща материя ! :)

Читател мнение 02.07.2019 20:54

Публикацията е интересна с темата. Но поражда следните мои размисли: 1.Кои ние, трябва да се справим с манипулаторите в офиса? Ние - ниско ниво прясно постъпили служители? Ние - ресорно израснали от младши до старши служители с отговорности за двама, трима, десет низшестоящи в йерархия служители? Ние - шефове на големи отдели? Ние - управителите на компанията? Ние - собствениците на компанията? Защото всички по-горе “ние” с изключение на последния, сме на Трудови Договори, с длъжностни характеристики, наети да свършим качествено работа по естеството на същността на дейността, и квалификацията ни. За времето, в офиса. Да докажем качества, че сме правилно наети, и сме компетентни, това е главното! Иначе ще отпаднем от офиса. Относно последните - собствениците на компании - от тях зависи, ние имаме ли генерално проблем с манипулация или манипулатори, или не. Защото зависи те как са изграждали даден бизнес, та офиса (или мрежа офиси) за този бизнес. 2.Питам - в офис тип “кол-център”, в търговски офис - когато целта ни от постъпване, докато сме там, е да манипулираме клиента да КУПИ!!!!, как действа съвета? Може би бил добър текстът за творчески офиси, които се занимават с дизайн, архитектура, от сорта, където акцентът не е 100% да продаваш, на всяка цена, вкл.манипулирайки. Така мисля. Не визирам вътре-офисния “живот” - между колеги, на теми - кариерно израстване, “състезаване” за готиния шеф, и тям подобни интриги. Знам за тях, те са част от създадения “дух”в корпоративния смисъл на явлението и понятието, и са факт тогава, когато няма пряк поглед върху всеки и работата му, или размита цел на управител или служител, калкулиращ по схемата”дойдох на работа, за да си тръгна след работа”..... 3.Предложената тема разбирам по-скоро като универсален подход - предложение на авторката, за съветване, решения, чрез обучително-тренировъчни техники (избягвам “коучинг” като дума, не ми е близка!). От което има нужда, включително и за търговските офиси, казано общо. Манипулацията не е непременно лоша дума, или действие. Зависи с какъв знак и мисъл я използваме - да излъжем, поставим в клопка, капан опонент, или да активираме като управляващи даден бизнес хората (защото така успешните и доказани в бизнеса НИЕ наричаме “служителите”) за обединяване в обща фирмена кауза, цел, и изваждане наяве и активиране всички ценни качества на тези хора за реализации на тези цели, за наш, и техен успех. 4. Преди офиса - как да се справяме с манипулаторите - по пътя за работа, след работа, в личното време, в обществото?, и .... 5.ГЛАВНОТО - не започват ли нещата от нас? Някъде между раждането ни, и първия ден заведени на ясла, детска градина? Тоест, от вкъщи, от малки.... Мисля, че авторката трябва да разшири тезата си в много по-обхватен обектив - вън от офиса, и преди него, и след него. Като цяло харесвам поставената тема, начина на представянето й. Предлагам на авторката да разшири темата в последващи текстове, както и бих се радвал на други нестандартни като поглед теми от нея, които бих прочел с интерес.

Катерина Хаджиева 11.12.2019 11:16

Хареса ми примера с детството. По този начин статията ме увлече... не харесвам истории само от света на бизнеса. :) Определено може да се говори мнооого още по темата и съм убедена, че авторката ще го направи по време на сесиите, които се организират. Когато за първи път самата аз започнах да се "боря с манипулаторите" четох много за това как да превърнем негативните емоции в положителни и различните роли на човека в живота (триъгълникът на Карпман). Смятам, че всеки човек изгражда свой подход и той е правилния, но съветите дадени в статията са в основата!


Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso