Защо е важно онлайн обучението да има адаптивен дизайн

Защо е важно онлайн обучението да има адаптивен дизайн

В съвременния активен дигитален свят всичко би трябвало да бъде лесно достъпно и удобно за употреба от хората, в противен случай няма как да получите тяхната висока оценка за ефективност. Едва ли има много смисъл да дразните обучаемите с онлайн курс, който изглежда добре на лаптоп, но значително се изкривява при преглед на таблет и трябва лупа, за да видите учебното съдържание при употреба на мобилен телефон. За да избегнете това раздразнение, са ви необходими минимум две неща.


Първо - инструмент за създаване на съдържание (AT - authoring tool), който позволява изграждане на обучително съдържание в различни разделителни способности. При това ауторинг тулът следва да запазва интерактивността и мултимедийното съдържание включено в обучителния пакет.


Второ – система за управление на обучението (LMS), която гарантира правилната визуализация на дигиталното обучение във всички разделителни способности. При това, запазвайки отчитането на напредъка на участниците в онлайн обучението.
За да извлечете максимума от един онлайн курс, той следва да бъде разработен и предоставен с отзивчив дизайн. Това играе ключова роля в удовлетвореността на обучаемите и степента на използваемост на мобилното обучение. И така, нека ви запознаем с важността и ползите от адаптивния дизайн на обученията.

Какво означава адаптивен дизайн на учебните материали?

Можете да срещнете термина под различни форми – отзивчив дизайн, риспонсив или респонзивен дизайн – идва от транслитеративната форма на responsive. За нашите цели няма да изпадаме в подробности и ще използваме тези вариации като синоними. Важен е смисълът на понятието, а именно – дизайн, изграждане и предоставяне на онлайн обучение, което има оптимална визуализация, подходяща за различни устройства – основно мобилни телефони, таблети, настолни компютри, смарт телевизори или други дигитални екрани.

Защо е важно LMS да поддържа отзивчив дизайн на онлайн обучението?

Основната причина, е че живеем в многоекранен свят. Още през 2013 г. едно проучване, проведено от Sterling Brands и Ipsos съвместно с Google, установи факта, че 90% от потребителите се движат между поне две устройства, за да постигнат своите цели, независимо дали това са смартфони, таблети, лаптопи, фаблети, настолни компютри или смарт телевизори.

Анализът на поведението на потребителите в обучителната система Contipso Learning показва, че през 2021 г. – 50,70% използват десктоп устройства, 48,15% използват мобилни телефони, а делът на таблетите е 1,15%. Изглежда, че тази тенденция ще бъде запазена и през 2022 г. с леко увеличение на дела на мобилните устройства.

Допълнителните анкети показват, че потребителите на Contipso LMS  - системата за управление на обученията - избират какво устройство да ползват, като се ръководят от своите цели и контекст. Този избор зависи от това къде са те в момента, какво искат да научат и с какво време разполагат, за да изучават предоставеното учебно съдържание.

Какви са предимствата и ползите от предоставяне на адаптивно обучение в LMS?

Използването на повече от едно устройство за достъп до учебното съдържание прави обучаемите по-ефективни и ефикасни, защото:

Адаптивният дизайн на онлайн курса и ЛМС-а позволява на обучаемите да действат спонтанно и да преживяват усещането за постижения.

Участниците в обучението имат достъп до него по всяко време без значение от мястото, на което се намират, и без влияние на устройството, с което разполагат в момента.

Риспонсив дизайнът позволява на участниците да придобиват знания дори когато чакат на спирката или пътуват, което води до спестяване на значително количество време.

Подобрената достъпност на обучението в системата за управление на обучението дава възможност за по-широк обхват на аудиторията от обучаеми.

Адаптивният дизайн на едно обучение значително намалява загубата на качеството на обучението, загубата на съдържание и невъзможността за проследяване на напредъка, независимо от екрана на използваното устройство.

Отзивчивият дизайн се адаптира към различните разделителни способности и спестява значителни ресурси на разработчиците на учебно съдържание.

Добре разработените учебни материали, които са разделение на малки учебни обекти и оптимизирани за използване на мобилни устройства, спестяват времето и разходите за предоставяне на обучителни ресурси.

Как системата Contipso Learning може да ви бъде полезна при разработването и предоставянето на онлайн обучения с адаптивен дизайн?

В ядрото на обучителната система на Контипсо е инструментът за създаване на съдържание (AT - authoring tool), който ви дава възможност да изграждате обучителни пакети в различни разделителни способности. В Contipso Author има изобилие от функционалности, които позволяват да изградите обучение, което да поддържа ангажираността на обучаемите, да ги мотивира, за да продължат да учат, независимо къде се намират и какво устройство използват.

Contipso authoring tool

Това многообразие на функционалности ви позволява да отчетете и факта, че вниманието на учащите е занижено при използване на мобилни телефонни. Вие можете да запазите ядрото на знанието, което искате да предоставите, като изключите всички разсейващи елементи. Това означава, че един и същи слайд може да изглежда по четири различни начина в зависимост от устройството, на което се визуализира.

Contipso LMS, чрез адаптивния дизайн на интерфейса и възможността да се включват и изключват различни елементи, значително подобрява усещането на участниците в обучението. Фактът, че едно обучение е с адаптивен дизайн, позволява то да се отчита коректно, независимо от използваното устройство. Отчетите за напредъка, времето за използване и постигнатите резултати предоставят аналитични данни на авторите на обучението, които служат като основа за прозрения и развитие на учебните преживявания. Дава отговор на въпроса „Как да направя учебното съдържание по-достъпно и полезно за обучаемите през различните платформи и устройства?“

Учителско портфолио

Изчистеният интерактивен интерфейс е ключов за по-доброто потребителско преживяване на участниците в обучението, авторите на съдържание и онлайн преподавателите. Възможностите на Contipso LMS позволяват дори на хората, които не са детайлно запознати с технологиите, да могат лесно да се възползват от функционалностите. Не е необходимо да сте техническо гуру, за да създадете качествено обучение с адаптивен дизайн.

Ако сте решили да създавате интерактивен масов онлайн курс с отзивчив дизайн, който да предоставите на широка аудитория извън рамките на една организация– няма проблем. Можете да се възползвате от улеснения безплатен старт на продажба чрез възможностите на Contipso Catalog. Веднага след регистрация като автор ще получите достъп до инструмента за създаване на съдържание. При това напълно безплатно, но не това е най-важно. След създаването на онлайн курс можете да се възползвате от възможностите на системата за регистрация, управление на плащанията и достъпа до учебно съдържание. Може да използвате създадените курсове за генериране на допълнителни доходи, а защо не и като основна дейност.

 

Да бъдат обхванати всички функции на една система, е доста трудно в една статия. Затова, ако се интересувате в подробности и планирате да внедрите платформа за онлайн обучения във вашата организация, можете да разгледате в детайли функционалностите на Contipso LMS ТУК или всички ползи ТУК!

Ако тази статия е била достатъчно информативна за вас, защо не заявите директно демо ТУК!

Ако имате въпроси или коментари, моля използвайте формата по-долу. Ние с удоволствие ще се запознаем с тях и ще отговорим във възможно най-кратък срок.

 

Contipso

Остави коментар

За да може да добавите коментар е необходимо да сте регистриран.

Горе
contipso